Srbové představí starý Balkán

Vinohrady - Velmi neobvyklý koncert chystají na dnešní večer bratři Teofilovičové ze Srbska do vinohradského Divadla u hasičů. Dvojčata Ratko a Radiša jsou jedinečnými interprety starodávné balkánské, hlavně srbské vokální hudby. "Nejdříve jsme zpívali sedm let ve sboru v rodném Čáčku, až nám jeden muzikolog doporučil, abychom zkusili zpívat unisono," vypráví Ratko. Tuto náročnou techniku zvládli skvěle. "Mohou ji zpívat lidé obdaření citem, kteří umí pohotově reagovat na partnerovy podněty. My máme tu výhodu, že jsme dvojčata," usmívá se Ratko.

Hudební dědictví, které sourozenci oprášili, nyní obdivuje celý svět. Uspělo na velkých festivalech v Norsku či Japonsku. "Pro nás je nejdůležitější dělat most mezi minulostí a současností," vysvětluje Ratko, podle kterého už vesnický folklor v Srbsku zaniká.

Ačkoliv na deskách zpívají bratři bez nástrojů, v Praze je doprovodí dva virtuosové na tradiční nástroje. Žorž Grujič ovládá dudy, roh a v Čechách nezvyklou flétnu kaval, Veljko Nikolič velký buben tapan.

Na koncertě budou převažovat milostné lyrické písně. "Milujeme je, protože síla citu vyzařuje silnou energii a přežívá věky," svěřuje se Ratko.

Dvojčata Ratko a Radiša Teofilovičové se zaměřují na starobalkánskou, hlavně srbskou, vokální hudbu. Ve středu 29. listopadu vystoupí v Divadle u hasičů. (29. lilstopadu 2001)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video