Detail horní vrstvy sarkofágu - Bohatě zdobená horní vrstva Tutanchamonova sarkofágu. | foto: Profimedia.cz

SPECIÁL: Před 80 lety se otevřela hrobka Tutanchamona

  • 12
Před osmdesáti lety vstoupil Brit Howard Carter do pohřební komory faraona Tutanchamona. Od nálezu celé hrobky tehdy uplynuly skoro tři roky. Z neznámého egyptského krále udělal objev celebritu, protože hrobka nebyla vykradena. iDNES vám nabízí fotografie unikátních artefaktů.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Exponáty z Tutanchamonovy hrobky ve fotografiích

Vše začalo v listopadu 1922, kdy britský archeolog Howard Carter při vykopávkách v Údolí králů objevil zapečetěnou hrobku krále Tutanchamona. Jak obrovský význam bude mít jeho nález pro celou egyptologii, netušil snad ani on sám.

Kdo byl Howard Carter

Objevitel Tutanchamonovy hrobky Howard CarterNarodil se v květnu 1874 v anglickém Norfolku. Studoval na soukromých školách a už v sedmnácti letech se stal členem britské Společnosti na výzkum Egypta. Počátkem 20. století začal pracovat pod vedením Američana Theodora M. Davise na vykopávkách u Théb. V listopadu 1922 ho proslavil objev Tutanchamonovy hrobky. Zemřel v březnu 1939.

Mnohaletý výzkum
Carterovy výzkumy financoval filantrop lord Carnavon. Na stopu místa králova posledního odpočinku přivedly badatele drobné předměty z výbavy hrobky. Čtvrtého listopadu 1922 narazil Carter na první vchod, o den později odkryl schodiště. O necelé tři týdny později se dělníci dostali až ke zdi s královskými pečetěmi.

Až po třech dlouhých letech, v říjnu 1925, otevřel Carter dveře pohřební komory. Cestu k ní mu blokovaly desítky unikátních artefaktů.

Kdo byl Tutanchamon

Podoba faraóna TutanchamonaEgyptský král patřil do 18. dynastie a byl jejím dvanáctým faraonem. Podle vědců vládl v období 1319 – 1309 př. n. l. Až do objevu jeho nevyloupené hrobky byl považován pouze za nevýznamného panovníka. Sám Carter prohlásil, že jeho "jediným významným činem bylo to, že zemřel a byl pochován". Jeho otcem byl pravděpodobně významný faraon Amenhotep IV. (Achnaton). Zemi vládl v období, kdy procházela hlubokou náboženskou a politickou krizí. Panoval asi deset let a ve dvaceti letech zemřel.

Čtyři místnosti ukrývaly skvosty
Hrobka nebyla nijak rozsáhlá, tvořily ji pouze čtyři malé místnosti. V předsíni se našly čtyři rozmontované válečné vozy a tři pohřební lehátka. Právě pod jedním z nich se objevitelům zjevil i slavný Tutanchamonův trůn. Spoustu lehátek a židlí obsahoval i sklad.

Nejúžasnější pohled se však archeologům naskytl právě v pohřební komoře - zachovalý sarkofág i faraonova světoznámá posmrtná maska. Pohřební komora měla jako jediná z místností výzdobu. Sarkofág s královými ostatky byl zhotoven ze tří rakví. Jedna z nich byla z ryzího zlata a vážila přes metrák. Další dvě byly dřevěné.

Na nejvíc artefaktů narazili objevitelé v pokladnici. Všechny objevené předměty zaplnily celých dvanáct výstavních hal v káhirském muzeu.

Tutanchamonova kletba
Nález faraonovy hrobky byl obestřen řadou záhad. Patřila mezi ně i tzv. Tutanchamonova kletba.

Několik Carterových spolupracovníků totiž zemřelo krátce poté, co místo posledního odpočinku dávného faraona otevřeli. Mnozí tehdy uvěřili, že se jim panovník mstí. Záhadu se podařilo rozluštit až řadu let poté - vědci zjistili, že příčinou smrti byla nebezpečná plíseň.

Cesta kolem světa
Tutanchamonovy posmrtné předměty si mohou jednou za čas prohlédnout i lidé, kteří nemají šanci dostat se do muzea v Káhiře.

V roce 2004 se král vydal na cestu. Během čtyřletého putování kolem světa navštíví několik měst v Evropě i Spojených státech. Po švýcarském Bernu a německém Bonnu se památky z hrobky vydaly za oceán. Na "starý kontinent" se vrátí až v roce 2007, kdy budou vystaveny v londýnském Millenium Dómu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video