Soused vytáhl na policisty sekeru

  • 16
Sousedský spor se v pondělí dopoledne změnil v dramatickou policejní akci. Krátce před devátou hodinou vyjela hlídka řešit konflikt do ulice Hurbanova v Praze 4. O hodinu později pak záchranáři odvezli 61letého muže, který policisty napadl sekerou a chtěl skočit z balkonu.

Po příjezdu do domu policisté nejprve vyslechli 35letého muže, který je zavolal.

Popsal, že mu před několika okamžiky jeho soused hodil na balkon starý květináč i se zeminou a rozbil jím balkonové dveře. Když se poškozený proti tomu ohradil, utržil od souseda ještě navíc ránu dřevěnou tyčí.

"Policejní hlídka samozřejmě chtěla znát i stanovisko druhé strany k objektivnímu posouzení problému, proto klepala na dveře dotyčného," popsala začátek konfliktu pražská policejní mluvčí Iva Knolová.

Z bytu ale uslyšeli, že neotevře. Policisté opakovali výzvy, soused ale trval na svém a začal vyhrožovat. Tvrdil, že ho živého nedostanou a sousedé upozorňovali na jeho možné psychické onemocnění. Policie proto povolala záchrannou službu.

Ani záchranářům se však nepodařilo se vzdorujícím navázat kontakt. "Z bytu se dokonce začalo ozývat podezřelé sténání, opakované výzvy policistů zůstaly dál bez odezvy," doplnila Knolová.

Hlídka se stále pokoušela navázat s obyvatelem uzavřeného bytu kontakt. Nikdo se neozýval, za dveřmi bylo naprosté ticho. Policisté proto požádali hasiče o otevření bytu, protože se obávali, že by si muž mohl ublížit.

Hasiči podle mluvčí sice vylomili zámek, ale dveře zůstaly zavřené. Museli použít hrubou sílu, aby dveře alespoň pootevřeli. Jakmile se dveře uvolnily, muž vyběhl a sekerou okamžitě zaútočil na jednoho policistu.

"Policistovi se podařilo nečekaný útok, vedený ostřím přímo proti jeho tělu, vykrýt, útočník ještě několikrát máchl do prázdna a poté se snažil dveře opět zajistit, přitom neustále sekal do dveří, až v nich vysekal díru," sdělila Knolová.

Záchranáři i policisté se pokusili k útočníkovi dostat, ten ale protáhl ruku svírající zbraň dírou ve dveřích a oháněl se jí po přítomných. "Neustále je také verbálně napadal a vyhrožoval, že skočí z balkonu," upozornila policistka.

Zasahující hlídka se ale nevzdávala. Když "obránce bytu" pochopil, že dveře neudrží, vrhl se i se sekerou na balkon a začal přelézat zábradlí. Byt se nacházel v sedmém patře.

Policii se však podařilo dostat se za ním, strhnout do bezpečí a odzbrojit. Záchranáři ho pak odvezli do nemocnice. Policie staršího muže podezřívá z útoku na veřejného činitele.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: Praha

Video