Pražský hrad

Pražský hrad | foto: Profimedia.cz

Soud zamítl odvolání proti exekuci Pražského hradu

  • 151
Městský soud v Praze minulý týden potvrdil rozhodnutí o exekuci Pražského hradu, katedrály svatého Víta a dalších objektů. Odmítl tak odvolání Správy Pražského hradu proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1, podle kterého nemůže s nemovitostmi volně nakládat.

Zabavení Pražského hradu a katedrály svatého Víta však podle dřívějšího vyjádření ředitele správy Iva Velíška nehrozí.

"Odvolání proti usnesení, jímž byla nařízena exekuce, bylo z formálních procesních důvodů odvolacím soudem odmítnuto," řekl mluvčí městského soudu Tomáš Vejnar.

"Usnesení o nařízení exekuce není pravomocné, neboť k dnešnímu dni nebylo doručeno právnímu zástupci Správy Pražského hradu rozhodnutí soudu," sdělil ředitel Správy Ivo Velíšek s tím, že se k podrobnostem nebude v tuto chvíli vyjadřovat.

Správa podle Velíška dlužnou částku má, ale chce ji zaplatit až v okamžiku, kdy bude rozhodnutí soudu doručeno. Exekutor pak o zaplacení informuje katastrální úřad a exekuce bude vymazána, vysvětlil Velíšek. Dodal také, že pokračuje řízení ve věci dovolání u Nejvyššího soudu.

Správa Pražského hradu dluží téměř milion korun za honorář soukromé firmě GEMA Art, která se v roce 2001 podílela na výstavě o výtvarném umění. Tato firma je ale nyní v likvidaci. - čtěte Soud nařídil exekuci Pražského hradu a katedrály sv. Víta

Pokud by správa částku zaplatila ještě předtím, než by uspěla s dovoláním u Nejvyššího soudu, mohlo by se prý stát, že už by peníze od likvidované firmy nikdy nedostala zpátky. Podle mluvčího Obvodního soudu pro Prahu 1 podala správa také na soukromou společnost žalobu.

Podle právního zástupce firmy GEMA Art Antonína Janáka již společnost pro vymožení pohledávky podnikla všechny kroky a nyní čeká, až jí budou vymožené peníze zaslány. Exekuce se podle něj bude týkat prostředků na účtu Hradu, nikoli budov v hradním areálu.

Soud uvalil exekuci již v červnu loňského roku. Podle Hospodářských novin sahá začátek kauzy do roku 2001, kdy se na Pražském hradě konala výstava o působení italských renesančních a barokních umělců v Praze, na níž se podílela právě společnost GEMA Art. Správa Pražského hradu jí ale odmítala zaplatit honorář v řádu stovek tisíc korun, protože se domnívala, že společnost bude výstavu sponzorovat.

Další spor mezi společností a správou propukl v únoru 2003. Po výstavě obrazů Jiřího Sopka v Jízdárně Pražského hradu chtěla správa zadržet deset Sopkových obrazů v hodnotě asi jeden milion korun a hodlala si je nechat jako zástavu za dlužné nájemné firmy GEMA Art. Žádné obrazy nakonec ale zadrženy nebyly.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video