Soud s Kajínkem je jen na vstupenky

  • 16
Proces s Jiřím Kajínkem probíhá bez vyloučení veřejnosti. Soudce Tomáš Boušek o tom, že u jednání budou moct být novináři, rozhodl až těsně před jeho zahájením. Boušek tak zamítl žádost obhájce Kolji Kubíčka, podle kterého hrozí Kajínkovi atentát.

Soud začal v 8:15. Soudci se báli, aby se mu opět nepodařilo utéct. Kajínek přeci jenom utekl před třemi roky z těžce střeženého vězení na Mírově.

"Nemohu vyloučit, že nakonec se bude případ projednávat úplně s vyloučením veřejnosti," prohlásil původně soudce Tomáš Boušek, který má případ na starost.

Mimořádná opatření doprovázela už převoz Kajínka z věznice Valdice (kde si odpykává doživotí) do Plzně.

Vězeňská služba jej převezla tajně před týdnem v noci ze soboty na neděli - s pouty na rukou i nohou, s černými brýlemi a sluchátky na uších. Příčinou opatření jsou fámy, že někdo chce známého vězně zlikvidovat.

"Existuje dost lidí, kteří se bojí toho, co by na ně mohl u soudu prozradit," naznačuje Kajínkův advokát Kolja Kubíček. Objevily se i zprávy, že "odstraněn" má být i jeden z pozvaných svědků - bývalý zástupce velitele plzeňské zásahové jednotky Jiří Kreutzer.

Podle televize Nova mu policisté nabídli ochranu, on ji však odmítl a rozhodl se skrývat sám. Kdo přesně by chtěl Kajínka či Kreutzera zlikvidovat, ale policie ani Kubíček neupřesnil.

Vyloučení veřejnosti v procesech, při kterých hrozí nějaké nebezpečí, není neobvyklé. Zákon takovou možnost soudcům dává. Soudci si zároveň mohou určit, kolik lidí se přijde do jednací síně na proces podívat.

"Rozdávání vstupenek asi není nejlepší model, na druhé straně člověk chápe, že v jednací síni by mělo být tolik lidí, aby bylo možné udržet pořádek," řekla místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová.

"Pokud budou při jednání novináři, znamená to, že tím tam budou i zástupci veřejnosti," podotkl Libor Vávra, předseda soudu pro Prahu 1.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video