Ukrajinci před soudem

Ukrajinci před soudem - Šest členů ukrajinského gangu, kteří předloni v červnu přepadli se zbraněmi kasino Millenium v centru Prahy, stanulo před pražským městským soudem. (31. července 2002) | foto: Petr Novotný, MF DNES

Soud potrestal gang za brutální loupeže

  • 4
Praha - Soud potrestal sérii brutálních přepadení pražských obchodů a jednoho kasina. Šestice ukrajinských lupičů si vyslechla u městského soudu tresty vězení v rozmezí od tří do 15 let. Podle rozsudku si muži předloni v červnu z kasina Millenium odnesli 5,5 milionů korun. Někteří z nich se navíc podíleli na ozbrojené loupeži tří obchodů.

Podle soudu má ukrajinský gang na svědomí krádeže za necelých sedm milionů korun.

Všichni obžalovaní i jejich obhájci požadovali osvobozující rozsudek. Tvrdili, že obžalovaní v době loupeží nebyli v České republice, ale na Ukrajině. Zároveň se snažili zpochybňovat důkazy, které předložila státní zástupkyně. Mimo jiné tím, že poukazovali na rozpory ve svědeckých výpovědích.

Přepadení kasina
Největší loupežnou akcí skupiny bylo podle obžaloby předloňské přepadení kasina Millenium v centru Prahy. Nejprve se zaměřili na manažera podniku, Brita Antonyho Gerrarda, kterého přepadli v Praze 4 a násilím ho donutili vydat klíče od vstupních dveří kasina a trezorů. Ukrajinci vyzbrojeni pistolí a samopalem poté vnikli do podniku, kde v té době byl jen člen ochranky a uklízečka.

Lupiči je spoutali a odnesli si přes 5,5 milionu korun. Majitel kasina skončil se zraněními v nemocnici. Poté co událost nahlásil policii, odjel z České republiky, protože se bál o život.

Lupiči v obchodech
Podle obžaloby dva členové skupiny v září 1999 přepadli i obchod s oděvy a koženým zbožím na pražské Národní třídě. Odnesli si zboží a peníze v celkové hodnotě 200 tisíc korun.

V listopadu téhož roku členové gangu vyloupili obchod s koženou galanterií. Jeho majitelku tak připravili o 160 tisíc korun.  V únoru 2001 pak přepadli prodejnu foto-kino v Praze 2. Donutili prodavačku, aby jim vydala peníze a zboží za 780 tisíc korun.

Ve všech případech nejprve ohrožovali zaměstnance obchodů zbraněmi a pak je spoutali.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video