ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: David Shankbone, Wikimedia Commons

Sněmovna odsoudila antisemitismus, odmítla výzvy k bojkotu Izraele

  • 141
Sněmovna odsoudila antisemitismus a odmítla zpochybňování práva Izraele na existenci a obranu. Postavila se také proti výzvám k bojkotu Izraele. S návrhem, aby poslanci projednali a odsoudili projevy antisemitismu, přišel místopředseda lidovců Jan Bartošek. Česko tím podle něj dalo najevo, že stojí na straně svých spojenců.

Sněmovna vyzvala vládu, aby rozhodně vystupovala proti všem formám antisemitismu. V mezinárodních institucích by se měl kabinet podle usnesení stavět proti peněžité podpoře hnutím, která vyzývají k bojkotu Izraele.

„Antisemitismus je rostoucím problémem v Evropě a žádná společnost rozhodně není imunní,“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček z ČSSD.

Řekl také, že Česko uznává veškeré mezinárodní právo, které se týká blízkovýchodního mírového procesu. „Naše dlouhodobá pozice je, že vnímáme jako jediné možné řešení vznik dvou států, státu Izrael a budoucího státu Palestina,“ dodal.

Usnesení českých zákonodárců ocenil izraelský ministr zahraničí Israel Katz. „Chci poděkovat naším českým přátelům za tento krok,“ napsal na Twitteru. Vyzval také, aby český příklad následovaly další země. 

Usnesení Sněmovny k antisemitismu a Izraeli

Poslanecká sněmovna:

1. důrazně odsuzuje všechny projevy antisemitismu směřující proti jednotlivcům, náboženským institucím, organizacím, jakož i Státu Izrael, včetně popírání holocaustu;

2. odmítá jakékoliv zpochybňování práva Státu Izrael na existenci a obranu;

3. odsuzuje veškeré aktivity a prohlášení skupin, které vyzývají k bojkotu Státu Izrael, jeho zboží, služeb či občanů, ať již na území České republiky, či na mezinárodních fórech;

4. vyzývá vládu, aby jak doma, tak i v mezinárodních vztazích rozhodně vystupovala proti všem formám antisemitismu;

5. žádá vládu, aby na půdě Evropské unie, Organizace spojených národů a dalších mezinárodních institucí odmítala finanční podporu ze zdrojů těchto organizací pro taková hnutí, organizace a spolky, které vyzývají k bojkotu Státu Izrael;

6. doporučuje vládě, aby jak doma, tak v rámci Evropské unie zintenzivnila aktivity v oblasti prevence antisemitismu a zasazovala se o zajištění větší bezpečnosti pro jednotlivé osoby, organizace a instituce, které by se mohly stát terčem antisemitských útoků.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: Izrael, Jan Bartošek

Video