Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jan Zátorský, MAFRA

VZP dá poprvé soukromým ambulancím smlouvy na dobu neurčitou

  • 6
Všeobecná zdravotní pojišťovna se dohodla s lékaři, že po prakticích dostanou smlouvu na dobu neurčitou i ambulantní specialisté. Pro pacienty a lékaře by to mělo znamenat větší jistotu, že jejich praxe za dva roky nebude zrušena.

Jistotu lékařům a pacientům má zajisti rámcová smlouva. Její základ v pondělí posvětila jednomyslně správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

"Pojišťovna poprvé v historii nabízí ambulantním specialistům, jakožto klíčovým partnerům, smlouvy na dobu neurčitou," uvedl ředitel VZP Zdeněk Kabátek. "Slibujeme si od toho vyšší jistoty pro ambulantní specialisty a lepší plánování poskytování zdravotních služeb," doplnil. Pojišťovna také doufá, že takto získá zpět část ze statisíců pojištěnců, kteří jí v posledních letech odešli.

"Je to výrazný krok ke stabilizaci sítě zdravotnických zařízení. Pacienti získají jistotu, že je nikdo nepřipraví nějakým administrativním rozhodnutím o jejich lékaře, ke kterým mají důvěru," dodal prezident České lékařské komory Milan Kubek.

VZP a lékaři nyní budou dolaďovat podmínky pro možné vypovězení takové smlouvy. To by mělo být možné v případech, kdy pojišťovna dlouhodobě nehradí péči nebo lékař neléči pacienty, jak by měl.

Nové smlouvy jen v místech, kde specialista chybí

Současná smlouvy s VZP ambulantním lékařům končí 31. prosince 2015. Pojišťovna je v minulosti s lékaři, respektive ambulantními praxemi, uzavřela na dobu osmi let.

Nové smlouvy bude podle Kabátka VZP v budoucnu uvolňovat jen v případech, kdy bude nutné posílit síť ambulantních specialistů. "V žádném případě to není tak, že každý, kdo přijde, dostane novou smlouvu," upozornil ředitel pojišťovny.

Smlouvy s pojišťovnou jsou důležité pro následné hrazení péče z veřejného zdravotního pojištění. "Pokud nemáte smlouvu, nemůžete od pojišťovny dostat úhradu," vysvětlil mluvčí ČLK a člen správní rady VZP Michal Sojka.

VZP má nyní uzavřené smlouvy zhruba se sedmi tisíci ambulantními specialisty. Za ošetření pacientů u těchto lékařů pojišťovna loni zaplatila přes 11 miliard korun.

VZP tvrdí, že smlouvami na dobu neurčitou si neuzavírá prostor pro případné úspory. "Prostor pro šetření si neuzavíráme. Chceme ale řízení nákladů dělat ve spolupráci s lékaři a chceme se dívat nejen na stránku nákladovou, ale i příjmovou," řekl Kabátek. Podle Sojky jsou ambulantní specialisté placení výkonově. "To znamená, že pokud nemají pacienty, nemají peníze," podotkl.

Smlouvy na dobu neurčitou si už v minulosti dohodli s VZP také praktičtí lékaři.

Kabátek připustil, že smlouvy na dobu neurčitou přicházejí jako reakce na snahu redukovat počet akutních nemocničních lůžek. "Tato situace měla za následek rozkolísání již tak nestabilního systému veřejného zdravotnictví. K ekonomickým dopadům se přidaly i dopady smluvní nejistoty. Vyplynulo z toho jednoznačné poučení, že je třeba změnit smluvní politiku," uvedl současný ředitel VZP.

Ministerstvo zdravotnictví memorandem apelovalo na zdravotní pojišťovny, aby zrušily část nemocničních lůžek. U VZP se podařilo snížit počet o více než dva tisíce. Redukci lůžek započala VZP pod vedením Pavla Horáka. Většinu smluv s nemocnicemi ale pojišťovna podepsala za Kabátka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video