Romana Mazalová | foto: Martina Spisarová

Noví šmejdi útočí na ženy. Slibují bezstarostný život, varuje expertka

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Je to přesně 10 let od kauzy Šmejdi, na které spolupracovala. Romana Mazalová popisovala manipulativní techniky prodejců. Dnes slovo „šmejd“ zlidovělo a předváděčky, podomní prodej i nevyžádané nabídky po telefonu zmizely. Mazalová však poukazuje na to, jak se manipulátoři zneužívající lidi přesunuli z předváděcích akcí do online prostoru. „Nabízejí ženám kurzy k posílení ženství,“ říká.
Klamatéři

Za posledních deset let, zejména v lockdownu, se objevilo hodně koučů a pseudoodborníků bez psychologického vzdělání. Nazvala byste jejich praktiky šmejdskými?
Techniky používané při nekalých obchodních praktikách stojí vždy na stejných základech. Na zatajování skutečného záměru jednání manipulátora a na používání neetických technik lehce pozměněných dle cílové skupiny. Nemám nic proti férovému vydělávání peněz třeba uspořádáním prodejní výstavy ezoterické a duchovní literatury, každý ví, o co jde, a každý má právo se rozhodnout, jestli akci navštíví. Problém je, když se akce bude prezentovat jako duchovní kongres zaštítěný jmény celebrit. Lidé budou očekávat přednášky zajímavých lidí, ale místo toho jim budou manipulativně nabízeny kurzy či prodej literatury. A to je špatně.

Zasejí pochybnosti ve vás samou. Možná nejste dobrá matka, nebo si nežijete spokojený život a téměř jistě uslyšíte, že máte další nezpracovaná traumata.

Romana Mazalováexpertka na šmejdy

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Klamatéři

Video