Složení krizové rady kraje není ideální

Olomoucký kraj - Dosavadní fungování krajů neodstranilo vážný problém, když v bezpečnostní radě kraje sedí lidé z Ostravy, což může zkomplikovat řešení krizových situací v regionu. Hrozba katastrofy přitom po teroru v USA a akcích v Afghánistánu zesílila. Bezpečnostní rada v poslední době zasedala několikrát. Její člen a šéf severomoravské policie Radim Pražák nebyl ale ani jednou přítomen.

Radim Pražák za sebe vždy poslal náhradu, olomouckého ředitele policie Jaroslava Skříčila.

"Předpokládám, že zástupce severomoravského ředitele jezdí na jednání vybavený písemně delegovanými pravomocemi a veškerými přesnými informacemi," řekl olomoucký hejtman Jan Březina.

"Není to správné. Doufám, že ten, kdo chodí na zasedání rady místo ředitele z Ostravy, má informace také k okresu Prostějov," dodal i zástupce hejtmana Vladimír Válek.

Dalším problémem je totiž skutečnost, že Prostějov spadá pod jihomoravské ředitelství policie, ale členem Bezpečnostní rady Olomouckého kraje žádný policista z Brna není.

Šéf policie v Olomouci Skříčil poznamenal, že nadstandardní pravomoci pro bezpečnostní radu nemá.

Všichni se shodují na tom, že chyba je především ve správním uspořádání policie. Členové bezpečnostní rady zároveň uklidňují, že problém není natolik velký, aby se nedal řešit a ohrozil funkci krizových orgánů.

"Problém není jen náš, ale existuje ve všech krajích, které vznikly jako zcela nové. Měly by mít svoje krajská ředitelství policie," navrhuje proto hejtman Březina.

Tajemník bezpečnostní rady Jaroslav Černý tvrdí, že zásadní problém zatím nevznikl. "Existuje dohoda, že Prostějov bude spadat pod Olomoucký kraj, pokud by vznikla krizová situace. Na zasedáních bezpečnostní rady, které byly v poslední době, zatím kvůli tomu žádný problém nevznikl. Rada je poradní orgán hejtmana a pokud by vznikla krize, řešili bychom to operativně," vysvětlil tajemník Černý.

Začátkem letošního roku mluvil úplně jinak: "Není myslitelné, aby v Bezpečnostní radě Olomouckého kraje seděli lidé z Ostravy."

V případě krize nejde jen o pravomoce a kompetence, ale i o to, aby se členové rady ve zvyklostech regionu detailně orientovali. To může být cenné zejména ve chvílích, kdy jde o minuty, aby se například odvrátila hrozící katastrofa nebo živelní pohroma.

Severomoravský ředitel policie Radim Pražák připustil, že stávající struktura policie se vznikem krajů přežila. "Do dvou let bychom mohli kopírovat kraje. Propočítáváme, kolik by to stálo. Pokud dostaneme zadání, budeme na nových ředitelstvích pracovat," vysvětlil Pražák.

Další člen bezpečnostní rady z Ostravy, velitel vojsk územní obrany Pavel Gluc, přijel do Olomouce pokaždé. On i Pražák jsou ale v dalších krajských bezpečnostních radách.

Ministerstvo vnitra a policie uvažují o dvou řešeních – policie by sledovala nové územněsprávní uspořádání. To by vyžádalo mnoho peněz na zřízení nových krajských správ. Nebo zůstane s drobnými změnami současný stav. "O novém uspořádání zatím není rozhodnuto," řekl nedávno mluvčí policejního prezidia Jiří Vokuš.

Titulní stránka nových webových stránek Olomouckého kraje

Rozestavěná budova Krajského úřadu v Olomouci

Hejtman Olomouckého kraje Jan Březina (KDU-ČSL)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video