ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

WC stačí smíšená, důležitější je vzduch. Postavit školku bude snadnější

  • 48
Plot kolem zahrady už není podmínkou. Výjimečně se připouští i společné WC pro chlapce a pro dívky. Počet dětí ve třídě už nebude závislý striktně na metrech čtverečních plochy. Na ministerstvu zdravotnictví vzniká nová vyhláška o výstavbě a rekonstrukci mateřských škol. Usnadní tak budování dalších školek ve chvíli, kdy je jich nedostatek.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Josefa Pavlovice (Piráti) nová legislativa nehledí na formální požadavky, ale mnohem více se soustředí na konkrétní dopady na zdraví dětí. „Námi navrhované změny naplňují ducha a podstatu dětských předškolních zařízení, nehledí na formalismy,“ nastínil Pavlovic.

Pro nové a rekonstruované budovy vyhláška počítá s tím, že hlavním parametrem bude kvalita vzduchu.

„Abychom zabezpečili, že dětem, učitelům i všem zaměstnancům se tam dýchá dobře. Důležitá bude rekuperace (čištění) vzduchu, klimatizace a možnosti větrání,“ vysvětlila náměstkyně ministra školství Martina Běťáková (STAN), která na podobě vyhlášky spolupracuje. Nově také nebude nutné rozlišovat počty toalet pro dívky a chlapce zvlášť. Určující bude, kolik dětí dohromady do školky dochází.

Praha plánuje 66 nových škol a školek, na výstavbu jí ale chybí 25 miliard

„Modernizace hygienických norem školám umožňuje vybudovat univerzální toaletu v místě, kde například vznikne přístavbou nová multifunkční třída, běžně třeba v podkroví nebo zahradě školy, kde by budování rozšířeného sociálního zázemí bylo neefektivní a zbytečně nákladné,“ podotkla poslankyně Renáta Zajíčková (ODS), která s nápadem na modernizaci stávajících pravidel přišla.

Podobně také v každé třídě nebude nutné umyvadlo nebo alespoň jedna výlevka na patře. Naopak větší pozornost budou ve školkách muset zřizovatelé věnovat dennímu osvětlení.

Změny mají platit na podzim

Vyhlášku musí ještě schválit ministerstva. Odkdy přesně bude platit, tak zatím není jasné. „S platností cílíme na podzim, protože do konce září si mohou zřizovatelé ještě žádat o zvýšení kapacit,“ řekla Běťáková.

Zajíčková věří, že novinka uleví zřizovatelům, ředitelům i státnímu rozpočtu, protože „stavět a rekonstruovat školské objekty bude možné jednodušeji“. Podle zástupců měst a obcí má ale návrh „mouchy“. Snahy o rozšíření kapacit v mateřinkách vítají, ale upozorňují, že aktuální palčivý problém s nedostatkem míst to nevyřeší.

Jásáme, když ve škole najdeme jednu volnou židličku, říká středočeský radní

„Návrh se vztahuje k těm budovám, které se budou rekonstruovat anebo stavět. Ty nedávno opravené nebo postavené budou mít kapacitu určenou pořád stejně, dokud se zásadně nezmění parametry,“ upozorňuje místopředseda Sdružení místních samospráv Oldřich Vávra.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video