ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Čeští skauti organizují stovky táborů zadarmo, Češi o tom však nevědí

  • 145
Na skautský tábor vyrazí v létě 32 tisíc kluků a holek. Skauti zorganizují více než tisícovku táborů, přesto téměř polovina Čechů netuší, že vedoucí táborů pracují zadarmo. Státu tím „ušetří“ více než miliardu ročně. Data pochází z výzkumů agentury Ipsos a projektu SAFE, které byly provedeny ve spolupráci se skautským oddílem Junák.

„Je jistě škoda, že pouze necelých 60 procent populace ví o tom, že skautští vedoucí dobrovolničí nejen ve svém volném čase, ale i bezplatně. Přitom jejich přínos pro výchovu nových generací kluků a holek je obrovský,“ vyjádřil se k výzkumu na webu Junáka Tomáš Macků, ředitel komunikace výzkumné agentury Ipsos.

Velká část práce vedoucích nespočívá jen v čase stráveného s dětmi, ale právě v přípravách skautských táborů. Ty začínají již několik měsíců před prázdninami.

„Kdybych sepsala seznam všech úkolů potřebných k zajištění tábora, bude mít tak pětadvacet položek. Najít tábořiště, zajistit vodu a všechen materiál, zařídit všechna potřebná povolení, sestavit rozpočet, naplánovat jídelníček a nákupy, připravit lékárnu, komunikovat s rodiči a samozřejmě vymyslet jednotlivé programy podle toho, čeho chceme ve výchově dosáhnout,“ říká skautská vedoucí Barbora Srbová z pražského oddílu Sluníčka.

Stát dohlíží na to, kdo se může skautským vedoucím stát. Aspiranti musí složit vůdcovskou zkoušku, kterou akredituje Ministerstvo školství. Navíc musí získat i kvalifikaci Zdravotníka zotavovacích akcí.

I přesto skauti v roce 2019 zorganizují 1076 táborů, kterých se zúčastní více než 32 tisíc dětí. Nejčastěji vyjedou do Jihočeského kraje, na Vysočinu nebo do Plzeňského kraje.

Skautské tábory

  • Jsou určeny především pro členy skautských oddílů, protože se mezi sebou znají děti a jejich vedoucí.
  • Probíhají bez elektřiny, v přírodě, v lese nebo na louce
  • Trvají nejčastěji 14 dní až tři týdny
  • Průměrně stojí 1000 až 1 200 korun na týden, dostupné jsou díky dobrovolníkům a nekomerčnímu charakteru

Dobrovolní vedoucí navíc podle průzkumu projektu SAFE - Systému evidence a ohodnocení dobrovolnické práce ušetří státu 1 020 071 560 korun ročně. Tolik by stály jejich mzdy, kdyby tábory neorganizovali zadarmo.

„Výzkum nám v číslech ukazuje hodnotu dobrovolnické práce, kterou pro děti a mladé lidi skautští vedoucí odvádí bez nároku na odměnu. Víme ale zároveň, že jejich osobní nasazení při snaze předat klukům a holkám vztah k důležitým hodnotám, naučit je užitečné dovednosti a připravit pro ně dobrodružství v partě kamarádů nikdy nebude možné vyčíslit,“ reagoval na výsledky výzkumu Josef Výprachtický, starosta oddílu Junák.

Celkem na hladký chod skautských oddílů ve svém volném čase dohlíží až 9 000 dobrovolníků. Ti průměrně každý rok „odpracují“ přes 40 pracovních dnů, do kterých spadá i jejich účast na vzdělávacích kurzech.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video