Čechy by mohlo potrápit i náledí. Ilustrační foto.

Čechy by mohlo potrápit i náledí. Ilustrační foto. | foto: Radek Miča

Silnice pokryje ledovka, varovali meteorologové

  • 16
Mrznoucí déšť se sněhem, ale i sněhové jazyky by mohly od středečního večera komplikovat život českým řidičům. Přes území republiky bude podle meteorologů přecházet frontální systém, který s sebou kromě dešťových kapek přinese i čerstvý vítr.

"Při mrznoucích srážkách očekáváme tvorbu ledovky, na prochlazeném zemském povrchu se bude tvořit i náledí," stojí ve výstraze Českého hydrometeorologického ústavu.

Pro západ republiky platí výstraha už od středečního podvečera. V průběhu čtvrtka by se měl déšť se sněhem přesouvat nad Moravu a Slezsko. Na horách začne foukat čerstvý jižní a jihozápadní vítr o rychlosti až 70 kilometrů v hodině.

Podle meteorologů by mělo nepříznivé počasí odeznít v pátek. "Při sněžení a čerstvém větru se na Moravě, ve Slezsku a v Čechách od 700 metrů budou tvořit sněhové jazyky, na horách místy i závěje," doplňuje ČHMÚ ve výstraze.

Předpověď počasí

Aktuální předpověď najdete na pocasi.idnes.cz

O víkendu se oteplí
Na konec týdne meteorologové předpovídají výrazné oteplení. Teploty by se měly pohybovat až pět stupňů nad nulou, což by mohlo urychlit tání sněhu a zvednout hladiny některých řek.

"V současné chvíli se zdá, že vzestupy budou jen mírné a nepředpokládáme dosažení stupně povodňové aktivity," míní ČHMÚ.

"Nepočítáme s velkými srážkami, takže koryta řek by měla situaci zvládnout," potvrdila MF DNES i Dagmar Honcová z Meteopressu. Lokální záplavy ale nevyloučila. "Mohou vzniknout tam, kde ledové kry zahradí řeku."

NÁMRAZA, NÁLEDÍ, LEDOVKA

  • NÁMRAZA se tvoří rychlým zmrznutím přechlazených kapiček mlhy nebo oblaků při spolupůsobení sublimace. Teploty vzduchu jsou obvykle od -1 do -10°C. Těžko ji lze odtrhnout od povrchu předmětů, na kterých lpí.
  • LEDOVKA je hladká průsvitná usazenina, která se tvoří na vodorovných i svislých předmětech. Vzniká za slabých mrazů od nuly do -3°C. Ledovka se vyskytuje v zimě, kdy po období mrazů dojde k povětrnostní změně. Ledovka je průvodním jevem mrznoucího deště nebo mrznoucího mrholení
  • NÁLEDÍ na rozdíl od ledovky vzniká tím, že kapičky deště nebo mrholení později na zemi zmrznou. Také když voda z úplně nebo částečně roztálé sněhové pokrývky na zemi opět zmrzne. Dálší příčinou vzniku náledí může být, když na silnici nebo na chodníku neodklizená sněhová pokrývka ztvrdne nebo zledovatí.
ZDROJ: www.pocasi.unas.cz

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video