Vojenská policie měla v posledních měsících dost práce.

Vojenská policie měla v posledních měsících dost práce. | foto: Pavel Eichler, iDNES.cz

Šikana vzniká z nudy, tvrdí mluvčí vojenské policie

  • 79
Poznat, kdy je to vtip a kdy šikana, je velice náročné, přiznal v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz mluvčí vojenské policie Jan Čermák. Policejní orgán, který takovou věc objasňuje, musí sehnat maximum informací. Dávno ale prý neplatí, že by byla šikana v armádě běžná věc, jako za totality.

ODPOVĚDI JANA ČERMÁKA ČTĚTE ZDE

Podle mluvčího vojenské policie může být šikana všude, kde existuje nějaká hierarchická struktura a podřízenost. "Nejedná se už o projevy šikany, které mnozí znáte ze základní vojenské služby, ale spíše o konflikty na pracovišti," míní Jan Čermák.

Posledním malérem, který řešila vojenská policie, je případ podpraporčíka Jana Kašuba. Voják z elitní jednotky libereckých chemiků si stěžoval na opakovanou šikanu ze strany svých podřízených.

Na internetu dokonce koluje video, kde mu jedna jeho podřízená sprchuje podbřišek studenou vodou. - více zde

Proč šikana nezmizela s přechodem na plně profesionální armádu? Jak to, že vojenská policie případ šikany u chemiků klasifikovala pouze jako přestupek?

Kupodivu slovo "šikana" nemá žádnou oporu v trestním zákoně, ten ho nezná. Ale neuposlechnutí rozkazu může být klasifikováno jako trestný čin.

"I přes slova, která padla na videozáznamu s libereckými vojáky, se vojenské policii z výpovědí zúčastněných nepodařilo potvrdit podezření, že by se jednalo o nějaký trestný čin," vysvětloval Čermák, proč chemici, kteří šikanovali svého nadřízeného, vyvázli jen s podmínkami.

Před pár měsíci vojenská policie vyšetřovala případ dvou vojáků sloužících na letišti v Čáslavi. Vyšlo najevo, že několik let prodávali marihuanu a pervitin. Tvrdému trestu přesto unikli, od soudu odešli s podmínkou. - více zde

Vojenská policie je ze zákona určena pro plnění úkolů policejní ochrany ozbrojených sil, vojenských objektů, vojenského materiálu a ostatního majetku státu, s nímž hospodaří Ministerstvo obrany České republiky.

Náčelník vojenské policie je přímo podřízen ministryni obrany Vlastě Parkanové.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video