Seznamy StB zahltily stránky ministerstva

  • 100
Stačí jediný klik na webové stránky ministerstva vnitra a lidé lehce zjistí, zda jejich příbuzný, známý, soused či kolega nedonášel komunistické tajné policii. Ministerstvo vnitra totiž zveřejnilo oficiální databázi spolupracovníků Státní bezpečnosti. Kdo chce do ní nahlédnout, musí se ale obrnit trpělivostí.

"Trvá to dlouho, než se to otevře, protože jde o rozsáhlý soubor, který obsahuje velké množství jmen," vysvětlila ČTK Marie Masaříková z tiskového oddělení ministerstva vnitra.

V těchto chvílích se na internetové stránky vnitra připojuje čtyřikrát více lidí než v jiné dny, dodala.

V budově ministerstva si mohou zájemci seznam zdarma vyzvednout i v tištěné podobě. Publikace čítající 5000 stran ve 12 svazcích váží osm kilogramů. Vyšla nákladem 3000 výtisků.

Podle Masaříkové si už od rána pro výtisk lidé přicházejí. "Od rána jsou publikace k dispozici s tím, že průběžně se do budovy ministerstva z tiskárny navážejí," uvedla.

Jde v podstatě autorizovanou podobu "divokých" Cibulkových seznamů, které byly v minulosti publikovány.

Stránky ministerstva vnitra

Vyhledat "svého estébáka" bude na internetu jednoduché. Pokud hledaný člověk opravdu pracoval pro StB, na obrazovce se během pár vteřin objeví jeho krycí jméno, číslo svazku, v němž je jeho spolupráce popsána, a typ spolupráce.

V seznamech by měli být zaneseni rezidenti, agenti, informátoři, držitelé propůjčeného bytu nebo držitelé konspiračního bytu. Najdou se tam i lidé, kteří podle soudu nebyli dobrovolnými spolupracovníky. U jejich jmen by však měla být poznámka o soudním verdiktu.

V seznamech by se měl objevit například i exministr zahraničí Jan Kavan, jenž v roce 1996 vyhrál lustrační spor s tím, že nebyl vědomým spolupracovníkem StB. Experti předpokládají, že zveřejnění přinese další vlnu soudních žalob lidí, kteří budou tvrdit, že je komunistická StB do registrů zanesla protiprávně.

Zveřejnění spolupracovníků StB uložili loni ministerstvu vnitra poslanci a senátoři novelizací zákona. Parlament třináct let po listopadové revoluci přijal návrh zákona o zpřístupnění dokumentů vzniklých činností bývalé StB.

Od internetového seznamu si ostatně úředníci slibují, že jim ulehčí práci: od loňského března jsou zavaleni žádostmi o zpřístupnění svazků. Mimo jiné i na osoby, které StB nikdy neregistrovala. To by měli lidé zjistit už na internetu a na vnitro se dál zbytečně neobracet.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video