Velký pátek (ilustrační foto)

Velký pátek (ilustrační foto) | foto: AP

Senátoři schválili velikonoční Velký pátek jako svátek. O jediný hlas

  • 1101
O jeden hlas senátoři schválili, aby se velikonoční Velký pátek připomínající ukřižování Ježíše Krista stal už příští rok i oficiálně novým svátkem a dnem pracovního klidu. Pro bylo třicet osm senátorů, sedm proti a třicet se zdrželo hlasování. Pod zákonem chybí už jen podpis prezidenta Miloše Zemana.

Velký pátek byl státním svátkem i v někdejším Československu. Zrušen byl až za komunistického režimu v roce 1951. „Když chceme hájit křesťanské hodnoty, měli bychom hájit i jejich symboly,“ řekl kolegům senátorům Jiří Čunek z KDU-ČSL. Právě jeho stranický kolega, šéf poslanců křesťanských demokratů Jiří Mihola, s návrhem, aby byl Velký pátek novým svátkem, přišel a získal pro to podporu vlády a pak i 117 poslanců.

V Senátu byly se schvalováním zákona nečekané komplikace. „Měl by to být čas ztišení a zamyšlení,“ vysvětlovat sice kolegům Zdeněk Papoušek, nestraník zvolený v Brně s podporou lidovců, a zákon podpořil i šéf horní komory parlamentu Milan Štěch z ČSSD, ale mnozí senátoři navrhovali zákon vrátit do Sněmovny.

Navrhovali totiž úpravu, aby se do názvu státního svátku 17. listopadu Den boje studentů za svobodu a demokracii přidalo ještě to, že jde o Mezinárodní den studentstva. Místopředseda Senátu za ČSSD Zdeněk Škromach chtěl dokonce do zákona přidat, že 1. říjen je Mezinárodní den seniorů. „Senioři jsou specifická skupina. Jedni senioři jsou a my ostatní jsme potenciální senioři,“ řekl Škromach.

„Svátky ztratily dávno původní smysl, jde jen o to, že je volno,“ tvrdil senátor Jaroslav Kubera z ODS. Nakonec ale o jeden hlas prošel návrh jeho stranického kolegy Milana Pešáka, aby byl zákon schvalující Velký pátek přijat beze změn (jak kdo ze senátorů hlasoval, najdete zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video