Ministr financí Zbyněk Stanjura

Ministr financí Zbyněk Stanjura | foto:  Petr Topič, MAFRA

Vyšší spotřební daň z nafty prošla. Zdraží ji to o téměř dvě koruny za litr

  • 231
Zvýšení spotřební daně z nafty o 1,50 korun na litr schválil Senát. Daň se tak vrátí na úroveň před loňským červnem. „V reakci na ceny pohonných hmot jsme původně snížili spotřební daň. Vracíme to na původní úroveň, nikoho to neohrozí,“ řekl senátorům ministr financí Zbyněk Stanjura. Litr nafty to může zdražit zhruba o 1,80 Kč.

Původně měla nynější snížená sazba spotřební daně z nafty platit do konce roku. Vláda ale chce kvůli nižším cenám nafty a kvůli snaze o vyšší příjmy rozpočtu zvýšit sazbu daně už nyní.

Zvýšení sazby by mělo státu přinést za každý měsíc asi 800 milionů korun navíc, z toho 727 milionů korun by podle ministerstva financí mělo jít do státního rozpočtu a 73 milionů korun do rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury.

Změnu, pro kterou hlasovalo 54 ze 64 přítomných senátorů, ještě musí potvrdit prezident Petr Pavel. Proti schválení zákona byli tři senátoři z klubu ANO a SOCDEM a nezařazená senátorka Daniela Kovářová. Řekla, že podle jejího názoru by spotřební daň neměla vůbec existovat.

Senát chce pružnější pravidla pro dohody o práci, Česku hrozí milionové sankce

Ministerstvo financí předpokládá, že novela bude účinná již od 1. srpna. Zákon do té doby musí podepsat prezident a musí vyjít ve sbírce zákonů.

Stanjura také v Senátu při projednávání Konvergenčního programu ČR řekl, že na konci volebního období bude zadlužení Česka nižší než na začátku, když přebíral vládu v zemi kabinet Petra Fialy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video