Aleš Stejskal po návratu z USA

Aleš Stejskal po návratu z USA | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Se strojem na usměrňování vláken vyhrál gymnazista soutěž vědců v USA

  • 71
Šestnáctiletý Aleš Stejskal z Letohradu na Orlickoústecku vyhrál světovou soutěž mladých vědců v USA. Soutěžit přijel se strojem na výrobu nanovláken, jehož maketu sestavil ze stavebnice merkur. Nyní má otevřené dveře na univerzitu v Houstonu a před sebou další soutěže.

Stejskal bodoval v Americe s originálním projektem Usměrňování nanovláken. "Porotci ani tak nezkoumali, co je smyslem nanovláken, ale snažili se do hloubky zjistit, jaké jsem využíval metody při jejich zkoumání. Hodně se zajímali o propojení s elektřinou," vysvětlil student.

Stroj vyrobil ve škole, do Ameriky ho však nevezl celý. Proces popsal v prezentaci, se kterou nakonec vyhrál jednu ze čtyř hlavních cen.

"Byla tam i konkurence, ale ve výrobě vláken polymerním způsobem jsem tam byl sám. Možná jsem zaujal tím, že jsem si doma dělal aparaturu, protože Američani mají všechno koupené," přiblížil soutěž Stejskal.

Teď chci klid, říká student

Jeho rodiče celou noc z neděle na pondělí napjatě sledovali finále soutěže a nakonec se u vyhlašování výsledků rozplakali. "Tvrdil jsem, že chlapi nepláčou, ale tohle mě fakt dostalo. Rozbrečeli jsme se s manželkou oba. Je to obrovský úspěch našeho syna. Že jsme na něj hrdí, je více než jasné," řekl studentův otec.

Stejskalovi pomáhal v soutěži instruktor firmy Contipro Group. Obdivuje na něm především jeho všestrannost. "Problém, který Aleš řeší, není jednoduchý. Musí se na něj dívat z různých úhlů a souvislostí. Tím, že se bezvadně orientuje v chemii, biologii a fyzice, mu to nedělá problém," říká Marek Pokorný z dolnodobroučské firmy.

Aleše Stejskala nyní čeká další americká soutěž v roce 2012. Bude ještě o něco prestižnější než ta, ze které právě přijel. "Chci do té doby projekt zdokonalit a hlavně si zlepšit angličtinu," plánuje student.

"Teď ale doufám, že budu mít chvíli klid, chci si odpočinout, zajet do svých starých kolejí, dohnat školu a normálně chodit třeba na tenis," dodal s úsměvem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video