Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg je mezi lidmi stále oblíbenější.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg je mezi lidmi stále oblíbenější. | foto: Michal Sváček, MF DNES

Schwarzenberg se v popularitě dotahuje na Béma

  • 45
Další průzkum oblíbenosti politiků zamíchal žebříčkem popularity. První pozici podle agentury STEM sice potvrdil pražský primátor Pavel Bém, na druhé místo se ale vyšplhal stále oblíbenější ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Na třetí místo odsunul Bohuslava Sobotku z ČSSD.
Místopředsedu ODS a pražského primátora Pavla Béma hodnotí kladně 54 procent respondentů.

O pouhý jeden procentní bod zaostává ministr zahraničních věcí za Stranu zelených Karel Schwarzenberg. Třetí skončil místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka s 52 procenty kladných hodnocení.

Na čtvrtou příčku se probojoval místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach (45 procent kladných odpovědí) a poprvé se do první pětice zařadila místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová (42 procent). Na šestou pozici odsunuli předsedu ČSSD Jiřího Paroubka.

 Žebříček popularity politických osobností 

Podíl souhrnu hodnocení „velmi příznivý“ + „spíše příznivý“ (%)

 1.  Pavel Bém  54 
 2.  Karel Schwarzenberg  53
 3.  Bohuslav Sobotka   52
 4.  Zdeněk Škromach  45
 5.  Dana Kuchtová  43
 6.  Jiří Paroubek  42
 7.  Vlasta Parkanová  41
 8.  Petr Bendl  39
 9.  Martin Bursík  39
 10.  Petr Nečas  36
 11.  Cyril Svoboda  33
 12.  Ondřej Liška  33
 13.  Milan Urban  32
 14.  Miroslav Kalousek  32
 15.  Jiří Dolejš  32
 16.  Petr Gandalovič  32
 Zdroj: STEM  

Velký nárůst příznivých hodnocení zaznamenal také Ondřej Liška, jenž si polepšil o osm procentních bodů. Nyní ho hodnotí kladně 33 procent respondentů.

Jisté zlepšení po lednovém poklesu zaznamenali podle STEM i někteří představitelé ODS: místopředseda strany Petr Bendl, místopředseda strany a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, místopředseda strany a ministr zemědělství Petr Gandalovič, ministr dopravy Aleš Řebíček a ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Mezi představiteli KDU-ČSL došlo k pozitivním změnám u předsedy strany Jiřího Čunka a u ministra kultury Václava Jehličky, mírně naopak ztratil ministr Cyril Svoboda . Popularita sledovaných představitelů opozičních stran – ČSSD a KSČM – je už od poloviny loňského roku víceméně stabilní.

Průzkumu STEM, který se uskutečnil počátkem března, se zúčastnilo 1320 respondentů starších 18 let.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video