Sanitka, záchranná služba - Sanitka, záchranná služba - ilustrační foto. | foto: ZZSHMP

Sanitka přijela po půl hodině, žena zemřela

  • 101
V budově městského úřadu Prahy 9 ve středu zkolabovala 79letá žena. Sanitka dorazila až po 27 minutách, lékaři už ženu nezachránili. Dispečerka vůz omylem poslala na opačný konec několikakilometrové Sokolovské ulice. Záchranka chce dispečerku potrestat a případ předat policii.

Volání na tísňové lince přijal dispečink pražské záchranné služby deset minut před desátou hodinou dopoledne. Volající oznámil, že v přízemí Úřadu městské části Praha 9 zkolabovala starší žena. Jako adresu udal Sokolovskou ulici 324/14.

Dispečerka operačního střediska ale sanitku poslala do Sokolovské ulice číslo 14. Tato adresa je už v Praze 8, na druhém konci více než pět kilometrů dlouhé ulice. Posádka sanitky tam postiženou ženu hledala marně.

Mezitím volající z úřadu urgoval na záchrance svůj požadavek. Sanitky díky tomu konečně mohly vyrazit na správné místo. Cestu jim ale pro změnu zkomplikovalo to, že dlouhý úsek Sokolovské ulice je nyní kvůli opravě uzavřený.

Lékař a zdravotníci tak dorazili ke staré paní až sedmadvacet minut po prvním zavolání. Okamžitě zahájili resuscitaci, život se jim už ale zachránit nepodařilo.

"Z pochybení dispečerky vyvodíme pracovně právní důsledky a případ dále předáme k prošetření policii," řekla iDNES tisková mluvčí pražské záchranky Simona Cigánková.

Policie se bude zabývat i zásahem pardubické záchranné služby u úterní nehody v centru města. K šesti zraněným přijela jediná sanitka s jedním lékařem. Ženu, která později zemřela v nemocnici, podle svědků zdravotníci považovali za mrtvou a přestali ji oživovat. Až po odjezdu sanitek si lidé všimli, že ještě žije. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video