Jana Buchač může po zásahu štědrého donátora konečně vyjít s penězi a dceři zajistit alespoň důstojné dětství. Kvůli jejímu postižení se o ni přitom bude muset do své smrti starat. | foto: Tomáš Lánský, MAFRA

Záchrana před osudem na ulici. Tajemný dárce doplatil samoživitelce byt

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Tajemný dárce četl v MF DNES o ženě s nemocnou dcerou. Splatil za ni hypotéku, která ji jako samoživitelku nejvíc tížila. Muž z Moravy si prý chtěl původně koupit hodinky za dva miliony korun, nakonec se ale rozhodl raději pomoci.

Slzy kanou dolů z tváře. Vzlykání přehlušuje bubnování deště za oknem. Přesto je tohle nejšťastnější den pro Janu Buchač.

„Už neplačte. A zkontrolujte, jestli peníze přišly,“ hlesne věcný hlas muže v kraťasech a tričku na zápraží jejího bytu. Na mobilu ženy pípne upozornění. Na jejím účtu právě přistálo 1,3 milionu korun. Peníze, které pohromadě ještě nikdy neviděla. Mladá maminka se opět rozpláče a sepne ruce v prosebné póze.

„Ani kdybych žila dva životy, nikdy se vám nebudu schopna odvděčit,“ hlesne, zatímco slzy zbarvené její řasenkou jí na tvářích vytvářejí černé obrazce.

„Pohřební rubáš nemá kapsy. Do hrobu si nic ze svého majetku nevezmu,“ odvětí jí muž.

Scéna, která se právě odehrála v moravskoslezském Příboře, je tečkou za příběhem Jany Buchač. Na její osud upozornila MF DNES minulý měsíc v rámci seriálu Sólomatky. Tajemný dárce z Moravy, jehož identitu se redakce na jeho přání rozhodla nezveřejnit, ženě doplatil hypotéku a úvěr poté, co si její příběh přečetl.

Někdo si myslí, že když nepracuji a jsem s dcerou doma, tak odírám stát a jen se válím za peníze daňových poplatníků.

samoživitelka Jana

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Seriál Sólomatky

Video