Bývalý pražský imám Samer Shehadeh (na snímku), který čelí obvinění z podpory...

Bývalý pražský imám Samer Shehadeh (na snímku), který čelí obvinění z podpory terorismu, vystoupil u pražského městského soudu jako svědek v případu Dominika Kobulnického obžalovaného z přípravy teroristického útoku. (22. května 2019) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Žalobce se odvolal v případu bývalého pražského imáma Shehadeha

  • 13
Státní zástupce se odvolal rozhodnutí pražského městského soudu, který poslal bývalého pražského imáma Samera Shehadeha na deset let do vězení. Letos v únor dostal desetiletý trest za účast na teroristické skupině a financování terorismu.

Trestní senát uložil také jedenáctiletý trest Sámerovu bratrovi Omarovi a šestiletý trest jeho švagrové Fátimě Hudkové. Shehadeh a obhájci zbylých obžalovaných se odvolali na místě.

„Odvolání poslali všichni tři obžalovaní i státní zástupce,“ mluvčí soudu Markéta Puci. Před soudem se zpovídal ve věci jen někdejší imám, Omar Shehadeh a Hudková jsou stíháni jako uprchlí. Policie po nich stále pátrá. Státní zástupce Marek Bodlák už dříve uvedl, že o nich měl poslední informace v říjnu 2017. Shehadeh v minulosti prohlásil, že se s nimi naposledy zkontaktoval v polovině roku 2018.

Obžaloba viní Samera Shehadeha, že v listopadu 2016 pomohl svému bratrovi odjet do Sýrie a vstoupit do teroristické organizace Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Sýrie). Později podle státního zastupitelství zajistil cestu i Hudkové, kterou předtím po internetu s Omarem oddal. Teroristické organizaci také přes prostředníky několikrát poslal peníze.

Bývalý imám se k pomoci bratrovi a jeho ženě i k posílání peněz do Sýrie u hlavního líčení přiznal. Nepovažuje to však za trestné, protože neuznává syrskou vládu a organizaci nevnímá jako teroristickou. Podle své výpovědi pouze pomáhal v boji s režimem, který se dopouští genocidy. Prohlásil také, že pro něj rozhodnutí českých soudů není podstatné, protože nerozhodují podle islámského práva šaría.

Bojoval jsem proti genocidě, hájí bývalý imám peníze pro islamisty v Sýrii

Státní zástupce požadoval pro oba bratry deset let vězení, Hudkové měl podle něj soud uložit pětiletý trest. Obhájci shodně navrhli, aby byli obžalovaní viny zproštěni.

O někdejšího imáma se zajímaly tajné služby již před několika lety, když vyzval muslimy, aby se neúčastnili bohoslužby proti terorismu spolu s křesťany. V roce 2017 odjel z Česka, následně ale přišlo obvinění z účasti na teroristické skupině. Policie ho zadržela v Jordánsku. Do Česka byl převezen v listopadu 2018 a od té doby je ve vazbě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video