Bagrování na břehu Jizery porušuje zákon, tvrdí rybáři.

Bagrování na břehu Jizery porušuje zákon, tvrdí rybáři. | foto: Rybáři Malá Skála

Zastavte stavbu cyklostezky, požadují rybáři. Bagry zabíjejí mihule

  • 41
Rybáři chtějí v Českém ráji zastavit stavbu cyklostezky na břehu Jizery mezi Malou Skálou a Líšným. Stěžují si, že stavební stroje ničí koryto řeky a ohrožují tím chráněné druhy ryb a živočichů. Úřady jejich stížnost už skoro měsíc prověřují a stavba zatím nerušeně pokračuje dál.

Rybářům vadí, že stroje koryto přejíždějí, bagrují ho a kámen ze dna používají na stavbu. Tím mimo jiné ničí tůně. Nejvíce ohrožené jsou mihule. Jejich vývin trvá minimálně tři roky, po které žijí skrytě v naplaveném bahně a nemají tak na rozdíl od ryb žádnou možnost uniknout.

Greenway Jizera

Greenways Jizera

Záměrem je vybudovat zhruba 190 kilometrů dlouhý úsek s hlavní cyklostezkou a sítí bezpečných stezek.

Trasa povede od pramene Jizery pod Smrkem v Jizerských horách až k soutoku Jizery s Labem v Lázních Toušeň.

Dosud jsou hotové jen některé krátké úseky, především v okolí Turnova a Semil.

"Také vranky jsou většinou skryté. Bývají pod kameny a necitlivé zásahy mohou vést k jejich uhynutí. Určitě je to i zásah do života pstruha potočního a lipana. A nejde jen o ryby, v březích mívají hnízda ptáci jako ledňáček nebo skorec," potvrzuje závěry rybářů vedoucí Chráněné krajinné oblasti Český ráj Jan Mocek.

I když místo nepatří do chráněné oblasti, povinnost chránit mihule, střevle a vranky platí všude. Kdokoliv tak chce řeku bagrovat, musí mít od krajského úřadu životního prostředí povolenou výjimku.

"V rozhodnutí, které úřad konzultuje s rybářskou organizací, jsou stanovené podmínky. Například termín výstavby mimo dobu tření ryb, prolovení úseku elektrickým agregátem a přenesení ryb na nedotčené místo a další. Tuto výjimku zhotovitel stavby prokazatelně nemá, a přesto do vody s technikou vstupuje," tvrdí jednatel maloskalských rybářů Jaroslav Dostál.

Severočeský rybářský svaz v Ústí nad Labem poslal již 18. dubna České inspekci životního prostředí podnět, ve kterém na poškozování biotopu a usmrcování mihule, střevle a vranky upozorňuje. Inspekce podnět prošetřuje dodnes.

Stavba navzdory podnětům rybářů stále pokračuje

"Vše tam pokračuje jako dosud. Naši pracovníci se tento týden vydali na místo, sešli se s pracovníky městského úřadu v Turnově a nyní studují potřebné dokumenty," říká vedoucí Oddělení ochrany přírody České inspekce životního prostředí v Liberci Iveta Krušková.

Výstavba úseku cyklostezky, na který si stěžují rybáři, začala v polovině dubna.

Kdy inspekce rozhodne, zatím nikdo neví. Stejně tak rybáři čekají na výsledek vyšetřování, které vede turnovský odbor životního prostředí. Jediný, kdo se zatím k podnětům rybářů vyjádřil, je turnovský stavební úřad.

"Český rybářský svaz jako uživatel sousedního pozemku nemá postavení účastníka řízení," napsala rybářům vedoucí stavebního úřadu Eva Zakouřilová.

Stavba tak stále pokračuje. "Je to samozřejmě nepříjemnost, sám z toho nejsem příliš moudrý. Čekáme na výsledky prošetřování. Upozornili jsme firmu, aby se vyvarovala možných pochybení," uvedl za investora ředitel Sdružení Český ráj Jiří Lukeš.

Nespokojení rybáři se nyní dalším dopisem obracejí na krajský stavební úřad a žádají, aby předběžným opatřením stavbu zastavil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video