Jágrová: Druhá vlna to není. Školy otevřou, rouškám se ale nevyhneme

  • 466
Česko po vyšších přírůstcích nakažených koronavirem opět zavádí opatření, podle hygieničky Zdeňky Jágrové to však obávaná druhá vlna stále není. Vedoucí pražského úřadu očekává, že na podzim se vrátí roušky do MHD. Věří však, že se v září budou moci otevřít školy. V pátečním Rozstřelu také Jágrová mluvila o ohnisku v klubu v Praze, kde podle ní byly ideální podmínky pro šíření viru.

Jágrová odmítla, že by se koronavirus šířil v Praze nekontrolovaně. „Nemáme vyšší nemocnost mezi seniory ani vysoké číslo hospitalizovaných,“ řekla v pátek v Rozstřelu. Zmíněné počty v normě označila za zásadní i v rámci celé republiky, proto podle ní současný stav není druhou vlnou. „Čísla nerostou exponenciálně,“ vysvětlila.

Třetí den přes 200 nových případů covidu, Praha přitvrdila s rouškami

Jedním z probíraných ohnisek je aktuálně pražský klub Techtle Mechtle. Na párty se tam nakazila už stovka lidí a téměř trojnásobek hygienici poslali do karantény. „Je to klub zejména pro mladé. Byla jsem poučena, že specialitou toho klubu je, že se tam všichni musí líbat. Je to takové nepsané pravidlo. Takže to samozřejmě přispělo k té nákaze,“ uvedla Jágrová.

„Lidé si tam kupují drinky s brčky, fotí se s nimi společně. Navíc se tam skupinově tančí, hraje tam hlasitá hudba, takže lidé musí křičet, aby se slyšeli. V takových podmínkách se prostě aerosoly šíří rychleji,“ dodala hygienička. Podle ní už hygienici znají 90 procent účastníků tehdejšího večírku a v dohledávání pokračují.

Poslední tři dny byly počty nových případů onemocnění covidem-19 vyšší než 200, což je nejvíce od konce června. Nejvyšší je také aktuální počet nakažených. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ve čtvrtek oznámil zavedení plošných opatření – povinné bude nošení roušek na vnitřních hromadných akcích s více než stovkou účastníků.

Jágrová řekla, že současná opatření považuje za dostačující. Přesto jsou hygienici připraveni na možné změny a očekávají rozšíření omezení na podzim. Roušky se podle ní vrátí do všech prostředků městské hromadné dopravy, variantou jsou také v supermarketech a jiných vnitřních prostorech. „Když budou lidé zodpovědní, restrikce nepřijdou,“ vyjádřila se.

Jako konkrétní rizikovou skupinu hygienička zmínila kolektivní sporty. „Kupodivu jsme šíření viru zaznamenali přímo na hracích plochách, protože hráči nevyužívali sprchy. U hokejistů to pravděpodobně bylo kvůli vlhkosti pocházející z ledu, která byla pro virus příznivější prostředí,“ řekla. Naopak bazény jsou podle ní díky chloru bezpečnější.

Problém by podle doktorky mohli představovat dělníci z ciziny, kteří pobývají společně ve sdílených bytech. „Tam se ta nákaza může šířit bleskově,“ řekla Jágrová. Lidem, kteří mají tu možnost, doporučila pracovat z domova. Vyzvala také k vyhýbání se vnitřním sportovištím a klubům.

Jako problematické období bývá označován příchod podzimu, Jágrová však věří, že se v září otevřou školy. „Musí se otevřít a pokud by se tam virus objevil, neměly by se už celé zavírat. Jen by se izolovala zasažená skupina. Kolektiv by zůstával spolu a byl by mu uzpůsoben režim školy, provoz by to nemělo příliš narušit,“ uvedla s tím, že bude záležet na vývoji situace.

Chytrá karanténa funguje. Kritici jen nechápou systém, tvrdí ministerstvo

Připustila, že z ochlazení mají hygienici obavy, například pokud už nebude možné v budovách větrat. „Chystáme se na to, ale teď nelze říct, jaký bude postup. Musíme se s tím prostě poprat. Pracuje na tom skupina ministerstva zdravotnictví, tak snad s něčím přijde,“ řekla epidemioložka.

Jágrová se vyjádřila i k dosavadním následkům koronavirové krize, plynou z ní prý i pozitiva. „Nošení roušek v podstatě zlikvidovalo chřipku. Měli bychom to brát pozitivně, i když roušky dost lidí nekvituje s povděkem. Mohou nám však pomoci při dalších infekcích,“ řekla.

Epidemioložka Zdeňka Jágrová je v čele pražské Hygienické stanice od poloviny roku 2019. Úřad podle ní prošel v posledních letech devastací, zejména kvůli šetření v oblasti financí. „Došlo k tomu už v klidnější době před pár lety. Hygiena byla jakousi popelkou, když se snižovaly stavy, tak se sáhlo tam,“ vyjádřila se Jágrová.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video