Zajaté Izraelce teď využije Hamás k vydírání, říká Irena Kalhousová

  • 43
„Izraelci vědí, že oběti jsou nevyhnutelné. Lidé se na to ale chystají,“ uvedla k aktuální situaci v pořadu Rozstřel analytička a ředitelka Herzlova centra izraelských studií UK Irena Kalhousová. Podle rozsáhlosti útoku se tak podle jejích slov bude chystat pozemní ofenzíva. To může znamenat menší ztrátu na životech pro obyvatele žijící v Pásmu Gazy, ale naopak větší v řadách izraelských vojáků.

„Hamás udělal to, co si vždycky přál. Je to prostě teroristické hnutí, kdy hlavním cílem je Izrael zničit. To, že Hamás snil o tom, že Izraeli uštědří větší ránu, to nemůže nikoho překvapit,“ řekla na úvod analytička.

Palestinské radikální hnutí Hamás v sobotu ráno zaútočilo na Izrael z Pásma Gazy tisícovkami raket. Několika komandům se také podařilo proniknout na území židovského státu. Izraelci to označili za vyhlášení války a spustili odvetnou operaci.

„Je to fiasko Benjamina Netanjahu, voliči mu to neodpustí,“ kritizovala momentální situaci Kalhousová. Dodala, že nehrozí, že by se do případné války zapojily také okolní státy.

Zodpovědnost nese Netanjahu, útok Hamásu umožnil, shodují se analytici

„Hraje se o Hizballáh, což není stát, ale vojenské hnutí s většími schopnostmi než libanonská armáda,“ doplnila. Kdyby se do konfliktu zapojil, Izrael podle ní čelí nepříteli, který je „úplně jiná váhová kategorie než Hamás“. Hizballáh je velmi dobře vyzbrojen raketami, bojovníci mají léta praxe ze syrské občanské války.

Pro Izrael by tak nastal mnohem větší existenční problém. „Nejedná se nyní o otázku existence státu Izrael. Nikdy v minulosti se ale nevedly války v izraelských městech,“ podotkla. Doplnila, že současná situace byla masakrem civilistů, na které bude země reagovat masivní ofenzivou.

Podceňovat Hamás by byla chyba

Kalhousová také uvedla, že podceňovat Hamás by byla chyba. „Má finance z Kataru a dalších zemí,“ upozornila. Jednotlivé teroristické organizace se navíc podle ní navzájem učí a sdílejí spolu informace.

Otázka padla také na to, kolik peněz na humanitární pomoc skončí právě v rukách Hamásu. Analytička však uvedla, že v tuto chvíli nelze říct žádné číslo. Varovala však, že na těchto místech se ovšem vyskytuje velká korupce. „Gaza je obrovský humanitární problém, který neumí nikdo řešit, a podle mě je pořád lepší, když tam nějaká humanitární organizace působí, než kdyby tam žádná pomoc nebyla.“

Hamás už teď vyhrál, Netanjahu nakonec možná padne, myslí si analytička

Velkým problémem je podle ní Pásmo Gazy jako takové. Oblast je velmi chudá a velká část zboží jde právě přes Izrael, který tam dodává také elektřinu a plyn. Gazané, kteří byli vážně nemocní, se léčili jezdit do Izraele. A nyní jsou v pasti.

Kalhousová komentovala také predikce do budoucna. „Vzhledem k tomu, jak obrovský útok to byl, se chystá pozemní ofenzíva. V Izraeli probíhá masivní povolávání záložáků,“ doplnila s tím, že izraelská armáda do Pásma Gazy s největší pravděpodobností vtrhne.

V souvislosti s tím Kalhousová uvedla, že by to znamenalo menší ztrátu na životech pro obyvatele žijící v Pásmu Gazy, ale naopak větší úmrtnost v řadách izraelských vojáků. Tam by podle ní hrozily také únosy.

Dehumanizovat Palestince je špatné

Je podle ní také smutná pravda, že to, co se nyní odehrává, mír nepřibližuje. „Naopak oddaluje. Izraelci budou těžko věřit, že se s Palestinci dá jednat, ačkoli Západní břeh je něco jiného než Gaza,“ míní.

Izrael podle ní nemá kapacity, jak být pořád v pohotovosti, a je tak nutné zkusit jiné cesty a vyjednávání. „To, co prožíváme v těchto dnech, je mimo jiné důsledkem toho, že se Izrael stáhl z Gazy,“ myslí si. Dodává, že dehumanizovat Palestince je podle ní špatní a není to řešení. „Život v Gaze je složitý a jen malá část se rozhodla přidat k Hamásu,“ řekla také.

„Do Izraele bych teď nejezdila. Ta atmosféra bude napjatá. V nejbližších dnech a týdnech bych tam nejela, ale jinak ano, protože je to nesmírně zajímavá země,“ dodala na závěr.

Jak zjevné je, že by tak rozsáhlý a koordinovaný útok Palestinci a Hamás nezvládli bez velké podpory Íránu? Může mít s útokem na Izrael něco společného Rusko, současný spojenec Íránu? Dokáže nyní Izraelská armáda vymazat Hamás ze zemského povrchu, jak deklaruje? A co všechno tento nejnovější konflikt na Blízkém východě změní od základu? Podívejte se na Rozstřel iDNES.cz!

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video