Rozpočet kraje se zvýšil

Vysočina - Rozpočet kraje Vysočina se od počátku roku zvýšil z původních sedmapadesáti na 530 milionů korun. Změny účelových dotací, které souvisejí především s převodem zřizovatelských funkcí k někdejším státním zařízením na kraj, schválilo v úterý zastupitelstvo kraje v Kamenici nad Lipou na Pelhřimovsku.

Z účelové dotace ministerstva školství v celkové výši přes 157 milionů korun je mimo jiné 5,6 milionů určeno pro soukromé školy, 1,5 milionů pro církevní školy a 1,5 milionů pro školní statky.

S převodem zřizovatelské funkce tří galerií přešlo z ministerstva kultury do krajského rozpočtu 3,9 milionů korun.

Dalších dvacet milionů činí dotace z ministerstva práce a sociálních věcí určená na financování provozu Diagnostického ústavu sociální péče v Černovicích na Pelhřimovsku.

Z ministerstva financí pak přišlo na účet kraje 5,561 milionů korun, z toho téměř čtyři miliony na mzdy pracovníků, kteří přešli na kraj z ministerstva školství. Na provoz kraje a pokrytí nájemných prostor, ve kterých úřad provizorně sídlí, je určeno 1,7 milionů korun.

Zastupitelstvo změny rozpočtu poprvé už odsouhlasilo v červnu, tehdy na 342,6 milionů korun. Za osm měsíců roku vyčerpal krajský úřad rozpočet ze 42,3 procent.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video