Diskuze

Historik: Češi měli spoustu záporáků, kousek zla je ale v každém z nás

Česko vstupuje do roku s osmičkou na konci, což během posledních sto let mnohdy znamenalo osudový zvrat našich dějin. O tom, jak českou zemi proměnily tyto milníky, a zda jsme často skutečně byli jen pouhou obětí cizích mocností, promluvil v rozhovoru pro iDNES.cz historik a publicista Pavel Kosatík.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Edvard Beneš byl největší tragéd tohoto národa.

0 0
možnosti
JP

Na Slovensku vítězí názor: Lépe prohrát po boku Německa nežli zvítězit se Sovětským svazem.

0 0
možnosti
JK

J85a45n 38K18o34h86l

2. 1. 2018 19:21

Tak poddanství skončilo mnohem dříve, než v roce 1918.. ten člověk je zarytý republikán a je úplně mimo. Jediný, co tady kdy hnilo, bylo laciné národovectví a nacionalismus ve společnosti. Jak jsme se mohli mít bez něj..

V některých věcech ale souhlasím. Přesto si myslím, že vyjadřovat by se k tématu měli ti nepostižení minulým režimem.. lidé narození v 80. letech a později. Teprve tam už se ty názory postupně tříbí.. platí, že do 00. let byla ta historie vykládána a někdy i vyučována pořád pod vlivem různých propagand a mýtů, hlavně těch sociálně-nacionalistických.

0 0
možnosti
LS

Zlo je u nás rovnoměrně rozprostřené v celém tom našem takzvaném plebejském národě, skoro každý ho v sobě kousek neseme.

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/rozhovor-kosatik-historie-osmicky-du6-/domaci.aspx?c=A171229_082206_domaci_hell

Nikdy bych neřekl o nás, že jsme plebejský národ. To, že má v sobě všechny (dobré i špatné) vlastnosti je fakt, ty má v sobě ovšem každý národ.

2 0
možnosti
JC

J38i83r14i 94C30e67e

2. 1. 2018 16:12

Mě docela zaujala tato myšlenka: "Rok 1948 pak proběhl tak snadno právě proto, že tolik lidí vnímalo Mnichov jenom jako zradu Západu. Jenže ten Západ, reprezentovaný v Mnichově Daladierem a Chamberlainem, se pak dost rychle zotavil, do čela šli Churchill a de Gaulle."

Ve skutečnosti Churchill skončil v opozici hned v roce 1945, de Gaulle o rok později, přičemž byli vystřídání pragmatickými politiky, s jiným pohledem na vazby východ - západ. Churchill se vrátil k moci v roce 1951, de Gaulle až v roce 1959.

Také by se nemělo zapomínat na to, že spolu s Trumanem byli tito dva pánové těmi, kdo si se Stalinem v Jaltě, Teheránu a Postupimi ve stylu starých koloniálních tradic rozparcelovali Evropu a de facto spustili "železnou oponu".

De Gaulle navíc lezl na přelomu 50. a 60. let Sovětům do zadku takovým způsobem, až to hezké nebylo...

0 1
možnosti
OJ

Železná opona nezáležela ani tak na Churchillovi a de Gaullovi jako spíše na americkém prozření, že je třeba zastavit Stalina R^

Za železnou oponu se spíše než Jalta (kde se hlavně dohodlo, kdo osvobodí, kterou část Evropy, aby na sebe nenarazila americká a ruská armáda) může podle mého názoru počítat až Marshallův plán - země, které ho přijaly, zůstaly dle mých informací svobodné, bohužel naši politici Marshallův plán odmítli Rv

2 0
možnosti
PR

Spisovatel sci-fi Pavel Kosatík nás má přesvědčit, stokrát opakovaným lhaním a známou omáčkou, že:

1. "Obyvatelé Českých zemí bojovali méně a měli menší ztráty v WW1, než ostatní."

Naopak, obyvatelé Zemí Koruny české (Čechy, Morava, Sletsko) trpěli nejvíce nedostatkem potravin a měli nejvyšší počty padlých na počet obyvatel, z celého Rakouska-Uherska:

Země Koruny české (Čechy, Morava, Slezsko) - 285 000 padlých, z toho české národnosti - 175 000.

http://www.comroestudios.com/StanHanna/Vol1.pdf (str.57)

2. "Že Rakousko-Uhersko byl tzv. "Žalář národů.""

Co byl potom, soudruhu Kosatíku, Sovětský svaz?

3. "Že Češi si mohou sami za komunismus a patrně i za okupaci v roce 1968."

K čemu zde potom byli NKVD, MGB, KGB poradci, operatvci a instruktoři, kteří infiltrovali naše úřady a instituce (včetně historických ústavů a klubů spisovatelů)?

6 0
možnosti
TT

Šiřitel oikofobních stereotypních předsudků. Katastrofa. Rv:-P

2 0
možnosti
OJ

Kromě nesmyslných nálepek máš něco k tématu?

0 0
možnosti
PR

Pěkný rozhovor, dobré otázky i zajímavé odpovědi, díky.

2 1
možnosti
OJ

Výborný rozhovor R^

Pavla Kosatíka si dlouhodobě vážím, nebojí se sporných pasáží našich novodobých dějin - třeba kniha o Janu Masarykovi byla napsaná velmi čtivě a přitom historicky zajímavě, zde také bylo pěkně nepřímo popsáno zklamání Jana Masaryka z Benešova odklonu od západu ;-(

A souhlasím i s tou pasáží, že "za svoje průšvihy můžeme hlavně sami", namátkou:

1) Nikdo nenutil Beneše, aby blokoval vstup Polska do Malé dohody a uzavření československo-polské spojenecké smlouvy - Poláci měli o oboje ve své době zájem, protože viděli nebezpečí realističtěji než Beneš ;-(

2) Jan Masaryk ve Velké Británii měl bohužel jako velvyslanec ve Velké Británii příliš svých vlastních osobních problémů, jako řečník byl sice vynikající, ale jako diplomat moc výkonný bohužel nebyl, i proto angličtí vládnoucí konzervativci byli o útlaku menšin v Československu informováni převážně z maďarských a německých zdrojů...

3) Rozhodnutí o kapitulaci a zvláště ostudné odevzdání kompletní výzbroje Hitlerovskému Německu byla naše volba, každý stát má být schopen sám bránit své hranice R^

4) Je málo známé, že už před Mnichovem československá vláda souhlasila s odstoupením části území dobrovolně Hitlerovi a navíc Beneš vysílal na západ signály, že do ozbrojeného střetu s Německem nepůjde

5) Beneš (i Jan Masaryk) byl ze strany západu opakovaně varován před důvěřivostí vůči Stalinovi, odmítnutí Marshallova plánu (který de facto rozdělil východ a západ) byla také naše volba...

6) Komanče jsme si zvolili také sami Rv

2 2
možnosti
JB

J57a40n 33B70l26a83n32a

2. 1. 2018 14:28

Vlastně můžeme za všechno, ČESKOSLOVENSKO nikoho nenapadlo, nikoho neutiskovalo a nikoho podle nepodrazilo jako GB, Francie, Německo a Itálie.

1 0
možnosti
RV

Gottwald byl jedním z nejhorších záporáků, to že byl ještě ke všemu zbabělec je typické - Stalin taky většinu odpůrců vraždil preventivně, protože se bál, Mao totéž. Komunisté rozjeli Únorový puč už v roce 1944 - postupným obsazením policie, armády, tajné služby, kontrolou médií, NKVD prováděla čistky na našem území hned za Rudou armádou, se souhlasem komunistů. A těch českých padouchů je spousta - K. Vaš, B. Reicin.

Při Mnichovu selhal hlavně Beneš - měl vědět, že když politické řešení je nepřijatelné (a taky neústavní a vlastizrádné), je vojenské řešení nezbytné. Prostě jsou horší věci, než prohraná válka.

2 0
možnosti
JH

Jen faktická: "českých padouchů je spousta - K. Vaš, B. Reicin." je nesmysl.

Karel Vaš byl 100% maďarský (podkarpatský) Žid, Friedrich Reicin ruský Žid. S Čechy neměli etnicky ani jeden nic společného :-)

0 1
možnosti