Spoluzakladatelka nadace, anglická spisovatelka Joanne K. Rowlingová. (Ilustrační foto)

Spoluzakladatelka nadace, anglická spisovatelka Joanne K. Rowlingová. (Ilustrační foto) | foto: Reuters

Rowlingová kritizovala česká klecová lůžka, teď její nadace pomůže s péčí

  • 16
Zpočátku si Pardubický kraj a autorka kouzelnické ságy o Harry Potterovi nemohli přijít na jméno. Britská spisovatelka J. K. Rowlingová kraj kritizovala za klecová lůžka v ústavu v Rábech. Spor je ale minulostí, lůžka jsou pryč a nadace, kterou Rowlingová spoluzakládala, bude kraji pomáhat.

"Uzavřeli jsme dohodu s britskou nadací Children´s High Level Group. V pátek spolu s anglickými kolegy představíme, jak bude naše spolupráce vypadat. Ale hlavně půjde o přenos jejich know - how," řekl krajský radní pro sociální oblast Miloslav Macela, který se projektu ohrožených dětí věnuje už několik let.

"Prvořadou roli hraje řádná rodinná péče," uvedla Georgette Mulheirová z nadace Children´s High Level Group.

Spolupráce bude probíhat ve dvou rovinách: jednak budou zaměstnanci ústavů a sociální pracovníci z Pardubického kraje jezdit na stáže do Anglie a zaměstnanci anglických zařízení zase sem.

"Anglická strana nám však pomůže i finančně. Mimo jiné výměnné pobyty zaplatí. Ale to není všechno, více přiblížíme s anglickými kolegy na páteční tiskové konferenci," nechtěl být zatím konkrétnější Macela.

Radní se spolu s dalšími kolegy do Anglie, konkrétně do Oxfordu, už několikrát podíval. "Přesvědčili jsme se, že je cesta, jak se o ohrožené děti starat lépe," řekla vedoucí krajského odboru sociálních věcí Danuše Fomiczewová.

V Oxfordském hrabství, které je stejně velké jako Pardubický kraj, jsou jen dva ústavy pro těžko umístitelné děti, jeden chlapecký, druhý pro dívky.

"Dohromady je v nich jedenáct dětí. To jsou děti, kterým se ani na více pokusů nepodařilo najít vhodné profesionální pěstouny," popsala Fomiczewová.

Na území Pardubického kraje je nyní v ústavní péči kolem 530 dětí, z toho přes 300 dětí žije v dětských domovech a výchovných ústavech. Některé děti jsou však také v diagnostickém ústavu v Hradci Králové či v psychiatrických léčebnách.

Pardubický kraj je pilotním regionem v České republice, kde má být spuštěný unikátní projekt péče o ohrožené děti.

Spočívá v tom, že děti z ohrožených rodin nebudou okamžitě umisťovány do dětských domovů nebo dalších ústavů. S problémovou rodinou budou pracovat psychologové i jiní odborníci, kteří budou pokřivené poměry v rodině řešit a napravovat.

Pokud však bude muset dítě rodinu třeba jen na přechodnou dobu opustit, zázemí najdou u profesionálních pěstounů, kteří by měli vzejít z pracovníků dětských domovů nebo vytypovaných pěstounských rodin.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video