Hlavní hygienička Jarmila Rážová na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví k dosavadnímu vývoji kolem onemocnění COVID-19. (24. března 2020) | foto: ČTK

Konec roušek bude na začátku prázdnin, předpověděla hygienička

  • 151
Další vlna uvolňování čeká Česko 15. června a poslední fakticky se začátkem letních prázdnin. A právě v červenci by se mělo úplně skoncovat s nošením roušek, tedy například i v městské hromadné dopravě. V rozhovoru pro deník Právo to řekla pověřená hlavní hygienička České republiky Jarmila Rážová.

Šíření koronaviru je podle ní pod kontrolou a virus navíc slábne. Odmítla nicméně prohlášení lékařky Soni Pekové nebo statistika Ladislava Duška, že druhá vlna nepřijde. „V mém případě je to v úrovni přání, že nemoc odejde a už se nevrátí. Nicméně nehledě na přání musíme být připraveni na to, že se to může stát a zužitkovat řešení a zkušenosti, které z těchto čtyř měsíců máme,“ upozornila pro Právo Rážová.

Hygienici podle ní situaci bedlivě sledují a každodenně vyhodnocují vývoj trendů. „Další vlny uvolňování nás čekají 15. června a řekněme poslední na konci června,“ shrnula. Je možné, že dojde i k předčasnému uvolňování zavedených opatření. „Ale také můžeme zatahovat brzdu,“ dodala Rážová.

Otázkou zůstává, kdy definitivně sundáme roušky. „Bez nich by mohli nejpravděpodobněji lidé jezdit v hromadné dopravě (...) začátkem července,“ míní hygienička.

Připomněla ale, že nošení roušek v prostředcích hromadné dopravy považuje za velmi důležité. „Je tam velká kumulace lidí, které neznáte, udržení rozestupů není reálné a kontakt může být poměrně dlouhý, takže je zde zvýšené riziko šíření kapénkové nákazy. Tam je nošení roušek velmi užitečné a smysluplné,“ shrnuje Rážová.

Podala přihlášku na trvalý post hlavní hygieničky

„Virus tu s námi stále je. Vyskytuje se nicméně v menších ohniscích, kde se daří trasovat kontakty a hlídat, aby nedošlo k dalšímu nekontrolovanému šíření. Byť výskyt viru je nízký a omezený na jednotlivá ohniska jen v některých regionech, opatření je nutné a moudré dodržovat v celé republice,“ řekla hygienička. Upozorňuje, že riziko stále není nulové.

Hlavní hygienička: Uvolnění zvládáme, ale jsem pověrčivá, nechci to zakřiknout

Zátěžová zkouška bude volný pohyb přes hranice, byť se zeměmi, kde je pravděpodobnost nákazy podobná. „Stále o tomto novém typu koronaviru víme jen to, co nám ukazuje během této pandemie, takže já si netroufám odhadovat, jak to bude dál,“ dodala Rážová.

Vyjádřila se také k nové funkci hlavního hygienika. Ten by měl nastoupit prvního července. Předchozí hlavní hygieničku Evu Gottvaldovou vláda odvolala v březnu, na její místo dočasně nastoupila právě Rážová. „Bude to ten, který vyhraje výběrové řízení, které nyní probíhá. Já jen mohu říci, že jsem si do něj podala přihlášku,“ uzavřela.

21. dubna 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video