Libor Rouček, 54 let, ČSSD

Libor Rouček, 54 let, ČSSD | foto: www.cssd.cz

Roučka nominovali na místopředsedu Evropského parlamentu

  • 28
Europoslanec Libor Rouček má šanci, že se stane místopředsedou Evropského parlamentu. Do funkce ho na úrovni vedoucích jednotlivých národních delegací nominovala frakce sociálních demokratů.

"Jmenování musí ještě potvrdit zbylí členové evropských sociálních demokratů na pondělním zasedání ve Štrasburku," říká vedoucí české delegace v europarlamentu Jiří Havel.

Samotná volba nového místopředsedy by podle něj měla proběhnout příští úterý.

Pokud bude Libor Rouček do funkce místopředsedy Evropského parlamentu zvolen, stane se v novém volebním období jedním z nejvýše postavených českých europoslanců.

V uplynulém volebním období pracoval Rouček v Evropském parlamentu na pozici 1. místopředsedy zahraničního výboru. Vystupoval například proti umístění amerického radaru na území Česka.

Kdo je Libor Rouček

Libor Rouček byl poslancem Evropského parlamentu poprvé zvolen v roce 2004. V minulosti působil mimo jiné jako poslanec českého parlamentu a mluvčí vlády. Začátkem 90. let se spolupodílel na utváření programu sociální demokracie pro zahraniční politiku. Před listopadem 1989 žil a pracoval v exilu, nejdříve v Rakousku a pak postupně v Austrálii, Velké Británii a Spojených státech, kde mimo jiné působil jako redaktor Hlasu Ameriky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video