Viktor Elšík je lingvista a romista | foto: archiv Viktora Elšíka

PODCAST: Romština přežije staletí, uslyšíte ji i na Islandu, říká lingvista

  • 26
Viktor Elšík je lingvista a romista. V rozhovoru pro podcast Mikrosvěty se od něj mimo jiné dozvíte, kde všude ve světě se mluví romsky, jak se do češtiny dostala slova jako „čokl“ a „velký kulový“ nebo jestli se evropští Romové domluví mezi sebou navzájem.

Romština zaujala Viktora Elšíka už na základce. Na vysoké škole ale nejprve začal studovat obecnou lingvistiku, romštinu si přidal až později. Studovat ji už léta jezdí nejvíce na Slovensko.

‚Česká romština‘ je romština spíše východoslovenská. „To jsou mluvčí, kteří přišli po druhé světové válce z východního Slovenska,“ říká lingvista s tím, že v Česku romština ještě nezanikla, ale situace je u nás horší než na Slovensku.

„Romština jako celek, pokud bychom ji brali jako jeden jazyk, tak ta má rozhodně šanci přežít do dalších staletí, ale ta diverzita romštiny mizí ve velkém stylu. Tedy je spousta romštin ohroženo,“ rozvíjí Viktor povídání o budoucnosti romštiny.

Romský jazyk má rovněž zajímavý původ, používání i slovní zásobu. Romsky se prý mluví i na Islandu nebo v Jižní Americe. A nejen tam, více si můžete poslechnout v podcastu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: Slovensko

Video