Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Zubaře sežene každý. Kdyby pojišťovny chtěly, budou i v periferiích, říká Šmucler

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
„Vidíme statisíce lidí, kteří chodí jen na pohotovost, když je něco zlobí a nechtějí prohlídky. Mnozí si zase celou péči hradí – je jich jistě přes milion –, chtějí lepší kvalitu. Tedy lidí, kteří hledají stomatologa na pojišťovnu a nemají ho, není ani pět procent, což není tak zlé,“ říká v rozhovoru pro iDNES Premium prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.
Lékaři Česka

Vnímáte, že by ubývalo kazů a lidé se o zuby lépe starali?
Je vidět, jak evidentně ubývá kazů u dospělých. To vidíme i z dat pojišťoven. V péči o zuby tu ale stále máme civilizační zpoždění za jinými západními zeměmi –⁠⁠ mnoho let za Německem a třeba desetiletí za Spojenými státy. Teď je třeba velký hit mezi mladými zubními lékaři učit se čistit kořenové kanálky pod mikroskopem. Což už třeba v Německu velmi ustupuje. Protože jak mají lidé čistější zuby, tak ani nemají zánět zubní dřeně a zubní kanálky nikdo čistit nemusí. A co se kdysi špatně ošetřilo, už v posledních letech opravili. Pokud se podíváme třeba na Manhattan, tak tam už jsou lidé s kazem velmi vzácní, protože ty elektrické zubní kartáčky a civilizační návyky již mají na jiné úrovni.

Co tam tedy zubaři řeší?
Dneska je velká část práce ve Spojených státech estetika, takže zubní lékaři rovnají zuby, bělí je a hodně se zabývají kosmetickou stomatologií, což tady zatím není tolik žádané. Jako má člověk face-lift, může mít i dent-lift. Jde věkem obroušené zuby prodloužit a omladit úsměv. Takže tam třeba lidé říkají: „Já mám zuby šedesátníka a chci mít zuby čtyřicátníka. Ale nedělejte mě moc mladého, to by bylo zase nápadné.“ To budeme mít masově třeba za 15 až 20 let. V tuhle chvíli ještě máme hodně kazů.

Je špatně, pokud jde pacient k hygienistce před návštěvou lékaře. Je potřeba, aby lékař znal stav hygieny.

Roman Šmuclerprezident České stomatologické komory

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Seriál Lékaři Česka

Video