Europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL) při tiskové konferenci ke kandidatuře

Europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL) při tiskové konferenci ke kandidatuře na úřad prezidenta ČR. (23. února 2012) | foto: Petr Topič, MAFRA

MF DNES: Bude českým eurokomisařem žena? Šanci má Roithová

  • 132
V bitvě o eurokomisaře se čeká souboj mezi ANO a ČSSD. Jenže vyhrát mohou lidovci, zjistila MF DNES. Jejich "třetím vzadu" je žena. Eurokomisařem by se tak nemusel stát ani Pavel Telička za ANO, ani kandidát ČSSD Pavel Mertlík, ale Zuzana Roithová.

Lidovci spoléhají na to, že by si mohli vyjednat podporu u hnutí ANO. Dobře informované zdroje z koaličních stran naznačují, že ANO by touto dohodou mohlo dosáhnout oslabení ČSSD (tím, že by nedokázala prosadit svého kandidáta). Na oplátku by od lidovců mohlo získat podporu při obsazování klíčových pozic – třeba ve státní správě v souvislosti s reformou státní služby.

Žádná ze stran však nechce – před jednáním samým a navíc těsně před volbami – oficiálně připustit, kam až je ochotna ustoupit.

Vyjednavač za KDU-ČSL a místopředseda sněmovny Jan Bartošek pouze prohlašuje: "Zuzana Roithová byla hodnocena jako jeden z nejpracovitějších europoslanců. Jako komisařka velmi dobře obstojí a bude dobře reprezentovat."

Roithová si, přes halasné veřejné oznámení, nominaci teprve rozmýšlí. "Nabídka mě potěšila," připouští. "Ale chtěla jsem už po deseti letech zůstat doma," dodává. Podle zdrojů z KDU-ČSL vedení spoléhá na to, že kývne – podobně jako při prezidentské volbě.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video