V motolské nemocnici se otevřelo centrum robotické chirurgie

  • 4
V pražské Fakultní nemocnici v Motole slavnostně zahájili provoz Centra robotické chirurgie. V Česku začaly první robotické operace v roce 2005. Center, kde se s pomocí robotů operuje, je devět, v Praze dvě. Využívají se pro operace srdce a cév, gynekologické a urologické zákroky.

Od letošního roku je deset nových robotických operací v seznamu hrazených zdravotních výkonů. Pojišťovny sice robotické zákroky u některých diagnóz hradily i dosud, záleželo to ale na konkrétních dohodách, které měly s jednotlivými zdravotnickými zařízeními.

Fakultní nemocnice Motol (FN Motol) uvedla, že současná medicína směřuje k snižování nvazivity operačních výkonů (zákroky, při nichž vyšetřovací nástroje nebo přístroje pronikají dovnitř organismu), a tedy k snížení jejich dopadu na další život nemocného. „Plně se to projevuje i v léčbě nádorových onemocnění, kde se snažíme skloubit princip radikality (tedy úplného a bezpečného odstranění nádoru) s principem mininvazivity,“ řekl přednosta Urologické kliniky 2. LF UK a FN Motol Marek Babjuk.

V Česku se využívají přístroje Da Vinci, který má i Motol. Operační robot se skládá ze tří komponentů: čtyřramenného systému, přístrojové věže a konzole, tzn. vlastního pracoviště operatéra. Při operaci jsou do těla pacienta z několika vpichů zavedeny nástroje s pohyblivým kloubem, které ovládá chirurg z vnějšku. Ruce lékaře jsou nahrazené robotickými rameny, chirurg je řídí přes ovládací modul a vše vidí zvětšené na obrazovce.

Výhodami robotické operace jsou podle odborníků mimo jiné minimální ztráty krve a přesnost zákroku. Také následná léčba bývá kratší. Lékaři oceňují i to, že při několikahodinové operaci může chirurg sedět.

V Praze jsou centra robotické chirurgie v Nemocnici Na Homolce a v Ústřední vojenské nemocnici, dále v nemocnicích v Ústí nad Labem, Novém Jičíně, Olomouci, v Mostištích ve Velkém Meziříčí a v Hradci Králové.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video