Řidiče prověřuje mezinárodní Jestřáb

  • 199
V 6 hodin ráno začala v šesti středoevropských zemích dopravně-bezpečnostní akce nazvaná Jestřáb. Kromě Slovenska, které k ní dalo podnět, probíhá i v Česku, v Rakousku, Maďarsku, Polsku a Slovinsku. Policie bude až do neděle kontrolovat rychlost, používání pásů a alkohol za volantem.

Čeští policisté odmítli prozradit, zda budou hlídkovat skutečně každý den. Neupřesnili ani, kolik svých lidí do akce pošlou.

"O akci nebudeme zveřejňovat podrobnosti, protože by pak ztratila smysl," řekl Vladimír Gemela z policejního prezidia.

Sami dopravní policisté však přiznali, že kontroly budou probíhat od pondělí až do neděle.

Nadnárodní kolega českého Kryštofa se zrodil v hlavě slovenského ministra vnitra Vladimíra Palka. Ten se na schůzce s ministerskými kolegy z pěti dalších zemí chlubil výsledky, jakých dosáhla slovenská dopravně-bezpečnostní akce Jestřáb.

Palko také navrhl, aby se stejná akce uskutečnila ve všech zemích tzv. Salcburského fóra. "Návrh slovenského ministra spontánně přijali všichni ministři vnitra," sdělilo slovenské ministerstvo vnitra, které v pátek o chystané akci informovalo.

Zřejmě na počest autora myšlenky se pak ministři shodli, že akci pojmenují po slovenském vzoru Jestřáb. Svá křídla už roztáhl a přistane v neděli 12. června v pět hodin ráno.

Jestřáb není poslední
Policisté šesti zemí se zaměří hlavně na dodržování povolené rychlosti, používání bezpečnostních pásů a dětských sedaček a na alkohol za volantem. "Určení místa kontrol je plně v kompetenci jednotlivých účastnických států," uvedlo slovenské ministerstvo.

Při posledním slovenském Jestřábovi bylo na silnicích přes sedm tisíc policistů. Během týdne zjistili skoro třicet tisíc přestupků a uložili pokuty za dvacet milionů korun.

Jestřáb není jedinou mezinárodní kontrolou, která na české řidiče v tomto týdnu čeká. Na středu je totiž naplánována také jiná, hned celoevropská policejní akce.

Vyplývá to alespoň z plánu kontrol, který nedávno policii unikl. Hlídky se podle něj mají zaměřit ve středu na "jízdu pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek (zaměřeno rovněž na cyklisty)".

S masivními kontrolami, které dostaly název Kryštof, začali policisté předloni na podzim a podařilo se jim tak částečně změnit dramatickou situaci na českých silnicích. Nehod sice neubývá, při haváriích však umírá méně lidí. Letos se podle plánu má uskutečnit kolem dvaceti celostátních kontrol.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video