Remek si uspořádá normální život, jeho let do vesmíru bude připomínat magnolie

  • 19
První československý kosmonaut Vladimír Remek při příležitosti 40. výročí svého letu do vesmíru vysadil v pražské Botanické zahradě magnolii. S rodinou ovšem svůj mimořádný úspěch nijak zvlášť neslaví. Po více jak dvaceti letech se letos vrátil zpátky do Česka a hektickou budoucnost už si neplánuje.

Vladimír Remek je jediným Čechem, který se kdy podíval do vesmíru, ovšem výročí svého letu nijak zvlášť neoslavuje. S rodinou si sednou a zavzpomínají, s kolegy pro změnu zajde na skleničku. V březnu například při příležitosti otevření výstavy v Technickém muzeu potkal Jurije Romaněnka, se kterým se potkal na oběžné dráze. 

Vysazení stromu v pražské Botanické zahradě byla tak jednou z mála akcí, které byla přítomna i veřejnost. „Je to jeden z typů magnolie, v jejímž názvu je hvězdnatá. Právě kvůli spojitosti s hvězdami jsem tento strom vybral,“ vysvětlil Remek. 

Stromy už vysadil i na jiných místech - ve Hvězdném městečku v Rusku nebo na Bajkonuru v Kazachstánu. V Česku i v Karlových Varech a naposledy pak v polské Wroclavi při příležitosti letu Mirka Hermaševského. 

„Žádný deník vysázených stromů jsem si nevedl, tohle ale není první a doufám ani poslední,“ sdělil Remek. 

Od prvního února je Remek v penzi a o ničem zásadním do budoucna neuvažuje. Posledních třiadvacet let navíc žil s manželkou v zahraničí a život v Česku si tak potřebuje znovu uspořádat. „Že bych musel někde v osm ráno být a v pět odevzdat projekt, tak do toho určitě nepůjdu. Byl bych radši, kdybych se určitou dobu mohl vzpamatovat,“ řekl Remek. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video