Nemocnice mají být motivovány se o pacienta postarat. Ilustrační foto.

Nemocnice mají být motivovány se o pacienta postarat. Ilustrační foto. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Reforma je tu. Dobré nemocnice vydělají, peníze míří za pacienty

  • 102
Zdravotnická reforma začala a nemocnice musí letos poprvé šetřit. Nová pravidla je nutí léčit rychle a efektivně. Ty , které jsou vyhlášené a pacienti je sami vyhledávají, by na tom navíc už neměly tratit. To se v dosavadním účtování stávalo.

"Chceme, aby peníze šly za pacientem," říká náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. "Aby nemocnice byla motivována se o pacienta postarat, skoro bych řekl nalákat jich co nejvíc."

Zdravotnické reformě se věnuje sešit Byznys speciálČtěte v pondělí, 30. ledna

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Systém plateb rozděluje pacienty do skupin podle příbuzných diagnóz a je dost komplikovaný.

"Upřímně – co to udělá, se uvidí až na konci letošního roku. Ale kdyby bylo rozlišení diagnóz ještě jemnější, bylo by to celkem rozumné řešení plateb nemocnicím," říká ředitel nemocnice v pražském Motole Miloslav Ludvík.

Poprvé za dvaadvacet let debat o financování zdravotnictví nastala shoda. Nový systém se líbí ministerstvu, nemocnicím i zdravotním pojišťovnám.

Pro pojišťovny je nové účtování spravedlivější. Začnou tak lákat nejen zdravé, a tedy "levné" pacienty, ale také chronicky nemocné.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video