David Rath prosadil, že kandidáti do krajských voleb musí podepsat

David Rath prosadil, že kandidáti do krajských voleb musí podepsat | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Rath tlačí středočeské kandidáty ČSSD k milionovému slibu věrnosti

  • 654
Sociální demokraté, kteří chtějí kandidovat do krajských voleb ve Středočeském kraji, musí podepsat "slib věrnosti". Pokud odejdou ze strany, budou hlasovat jinak než podle stranických ustanovení nebo budou chybět při hlasování, musí zaplatit čtyřmilionovou pokutu, napsal deník Právo.

Ustanovení prosadil volební lídr v tomto kraji David Rath, chce tím zabránit odchodům kandidátů do konkurenční ODS.

"Přijali jsme opatření, že každý kandidát musel určitou věc podepsat, kde se k určitým věcem zavazuje. Text toho závazku, protože je to závazek vůči sociální demokracii, tak schválila krajská konference," řekl Právu Rath. Dál se k němu odmítl vyjádřit s odůvodněním, že se jedná o know-how strany.

"Prohlášení kandidáta do ZK 2008" bylo podle Práva rozesláno všem 30 kandidátům. Podpisem dokumentu dávají souhlas i s vymáháním čtyřmilionové částky exekucí. Částka má být použita na volební kampaň strany.

Podepsání dokumentu se obešlo bez větších problémů. "Nedělalo mi to žádný problém,“ řekl Právu Zdeněk Seidl, druhý na kandidátce. Dodal, že v situaci, kdy by nesouhlasil s politikou strany, odstoupil by.

"Myslím, že nic není ideální, ale že když přebíhání poslanců nevyřeší nějak naše zákonodárství, nás to dohnalo k tomu, a dohnali nás k tomu i voliči, že musíme tu situaci nějak řešit," dodal.



Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video