Rath se brání obvinění z kolaborace s ČSSD

  • 28
Viceprezidentka České lékařské komory Helena Fousková vyzvala Davida Ratha, aby zvážil setrvání ve funkci prezidenta ČLK. Vadí jí, jak nepokrytě podporuje ČSSD a bagatelizuje návrhy strany na zestátnění zdravotnických zařízení. Je to předvolební boj, odmítá kritiku Rath.

"ČLK nemůže mlčky přihlížet postupné likvidaci privátního sektoru ve zdravotnictví," píše soukromá gynekoložka Fousková v otevřeném dopise Rathovi.

"Je povinna vyjádřit rozhodně a zcela jednoznačně nesouhlas s těmito plány ČSSD. Vaše stanovisko v celé kauze je z tohoto úhlu pohledu v naprostém rozporu se zájmy soukromých lékařů - členů ČLK," dodává viceprezidentka komory.

Rathovu rezignaci žádá i bývalý člen představenstva ČLK a Rathův dlouholetý kritik Jaroslav Henzl. Prezidenta komory obvinil z kolaborace s ČSSD a v otevřeném dopise vyzval okresní sdružení ČLK i jednotlivé lékaře, aby jeho výzvu podpořili.

David Rath kritiku odmítá s tím, že jde o předvolební boj. Fousková totiž kandiduje do Senátu za Evropské demokraty. "V žádném případě nechci dělat advokáta komukoliv, zvláště pak ne vládní straně, ale musím hájit pravdu a serióznost," řekl Rath.

Rath podotýká, že s ním Helena Fousková byla na jednání u ministryně zdravotnictví, která je ujistila, že žádné zestátňování neplánuje. "Ví, že podobné úvahy o nějakém zpětném vykupování razantně popřel i premiér Stanislav Gross," dodal Rath.

Když před dvěma týdny MF DNES zveřejnila návrh koncepce zdravotnictví z dílny ČSSD, šéf lékařské komory se postavil za ministryni Miladu Emmerovou. Koncepci označil za iniciativu nevýznamných členů vládní strany.

"Beru to jako partyzánštinu staříků, kteří žijí v úplně jiném světě," řekl Rath na adresu autorů dokumentu.

V pondělí zveřejnila ministryně desatero své koncepce, aby prý zamezila dalším dohadům. Výslovně v něm ujišťuje, že nehodlá žádným způsobem zasahovat do vlastnických práv soukromých lékařů a nemocnic. - desatero čtěte zde

Henzl tvrdí, že Rath zatahuje komoru do politických šarvátek a kolaboruje s představiteli ČSSD v takové míře, že to ohrožuje existenci soukromých lékařů. V otevřeném dopise Rathovi připomíná, že je povinen hájit zájmy všech lékařů.

"Každý, kdo mě zná, ví, že jsem vždy hájil, hájím a budu hájit a mnohdy i razantně zájmy všech lékařů, nevyjímaje lékaře soukromé," brání se Rath.

"Pokud by i jen teoreticky hrozilo něco na způsob nucených odkupů či nějaký obdobný nesmysl, byl bych to já a se mnou celá Česká lékařská komora, kdo by jednoznačně a nekompromisně vystoupil," vzkazuje lékařům.

OTEVŘENÝ DOPIS PREZIDENTOVI ČLK

Vážený pane prezidente,

považuji za nutné vyjádřit svůj zásadní nesouhlas s Vaším postojem, který bagatelizuje návrhy ČSSD na zestátnění soukromých zdravotnických zařízení a který zcela nepokrytě vyjadřuje podporu ČSSD. Vzhledem k povinnému členství lékařů v ČLK je ČLK institucí natolik významnou, že nemůže jen mlčky přihlížet postupné likvidaci privátního sektoru ve zdravotnictví, ale je povinna vyjádřit rozhodně a zcela jednoznačně nesouhlas s těmito plány ČSSD. Vaše stanovisko v celé kauze je z tohoto úhlu pohledu v naprostém rozporu se zájmy soukromých lékařů - členů ČLK.

Několikrát jsem Vás důrazně žádala o jednoznačné stanovisko k celé znárodňovací kauze, které by za celý lékařský stav odmítlo myšlenky neslučitelné s demokratickými principy naší společnosti.

Vzhledem k tomu, že v tak závažné záležitosti postupujete i nadále autokraticky a svůj názor vydáváte za stanovisko celé ČLK, navrhuji Vám zvážit své další setrvávání ve funkci prezidenta České lékařské komory.

S pozdravem
MUDr. Helena Fousková
viceprezidentka ČLK

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video