Na Sněžce v neděli padal sníh

Na Sněžce v neděli padal sníh | foto: Profimedia.cz

Ráno „zpestřil“ mrazík, na horách sněžilo

  • 16
Počasí zřejmě zapomnělo, že je léto. Ráno bylo velmi chladné. "Ojediněle se vyskytly přízemní mrazíky," uvedl meteorolog Pavel Jovanovič. V neděli dokonce sněžilo. Na Lomnickém štítu ve Vysokých Tatrách naměřili 25 centimetrů sněhu. V neděli padal i na vrcholcích Krkonoš.

Jovanovič vysvětlil, že za vše může chladný vzduch od severozápadu, který do Česka proudí mezi tlakovou výší nad britskými ostrovy a tlakovou níží nad jižní Skandinávií.

"Nelze se proto divit, že se  teploty pohybují sedm stupňů pod dlouhodobými průměry," poznamenal Pavel Jovanovič z Českého hydrometeorologického ústavu.

Chladné bylo i pondělní ráno. Minimum z roku 1833, které má hodnotu 8,9 stupně, ale v pražském Klementinu pokořeno nebylo. Zejména v podhorských údolích a na Vysočině ale meteorologové zaznamenali přízemní mrazíky.

"V úterý nás ještě čeká proměnlivé a chladné počasí s přeháňkami," předpověděl Jovanovič. Odpolední teploty vystoupí jen na 15 až 19 stupňů. V dalších dnech se ale bude postupně oteplovat a srážek bude ubývat.

"Konec týdne by se měl vydařit. Při polojasném počasí vystoupí odpolední teploty po dlouhé době na letních 22 až 27 stupňů," naznačil meteorolog.

Aktuální předpověď počasí podle Meteopressu najdete zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video