Diskuze

Rakovina v čase koronaviru: nemocnice odkládají léčbu, pacienti mají strach

Kvůli koronaviru pracují nemocnice v omezeném režimu, některým pacientům s rakovinou se proto odsouvá léčba. Podle lékařů je u onkologicky nemocných v případě onemocnění koronavirem vyšší riziko zdravotních komplikací. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v neděli však uvedl, že nemocnice by od příštího týdne mohly začít s neakutní léčbou a operacemi.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
EV

E12v33a 21V89i94l68o19v87á

14. 4. 2020 0:30

Na kardiovaskulární nemoci umře jen ČR vic než 50.000 lidí ročně. (Jsou to nemoci, na které nejčastěji umírají lidé do 65 let). Jsem zvědavá na stejně statistiky letošní. (sousedka se už měsíc snaží dostat ke svému kardiologovi na vyšetření- zatím neúspěšně, teta se bojí k lékaři, by nechytla Covid-19, a v televizi běží spot, napadající lidi, aby raději nechodili k lékařům)

0 0
možnosti
JJ

J54i96ř57í 33J33í28l45e85k

13. 4. 2020 11:14

ano, jsou rizikoví, ale to se snad dá celkem dobře zabezpečit pořádným respirátorem a po aplikaci léčby kompletně umýt

2 0
možnosti
MV

Tak pan Prymula si uvědomuje, že opatření v boji s covid 19 ohrožují životy lidí s jinými onemocněními (kterých je podstatně více, než těch, kterým ohrožuje život covid), protože vládními nařízeními je téměř znemožněna jejich léčba. Tvrdí sice, že od úterka to vláda změní, protože covid zdaleka nevyčerpává kapacitu nemocnic, ale jedním dechem řekne, že se šrouby zase přitáhnou, když počet nakažených stoupne na 400 – byť si je vědom, že i tento nárůst je sotva 40% kapacit našich ARO. Takže touto taktikou dospějeme k tomu, že za nějaký čas zdravotnictní nenastartujeme vůbec – ne pro nedostatek kapacit, ale pro nedostatek prostředků, protože ty, co byly, se vrazí do boje s covid a nové do systému nenatečou, protože v rámci boje s covid vláda zaškrtila 90% plátců zdravotního pojištění. A tak se omezí počet zákroků hrazených z veřejného zdrav. pojištění, klesne úroveň zdravotnictví o řadu let zpět a to sebou ponese několikanásobně větší počet úmrtí i na diagnózy dnes běžně léčitelné – a nebudou to jen lidé ve vysokém věku a s nemocemi, které se neslučují s přežitím, jako je u 95% zemřelých na covid ve zveřejňovaných pseudostatistikách.

1 0
možnosti
PT

P57e46t19r 11T93e57s67a88ř

13. 4. 2020 2:02

Covid bude mit vice obětí ale s tím že nebude příčinou jen důvodem

1 0
možnosti
Foto

Prosím tzv. pendlerství zakázat, absolutně, bez výjimky, na přesně danou dobu... Zaměstnavatelé v Německu a Rakousku to jistě pochopí a nám to pomůže. Minimálně psychologicky ve většině případů i prakticky. Myslím, že to pochopí jak pendleři sami, tak i cizozemští zaměstnavatelé. Za pár týdnů snad budou moci ve své zahraniční práci pokračovat. Ale teď se to prostě nehodí, ohrožuje to nejen jejich rodiny, ale i lidi kolem.

0 1
možnosti
NH

nejen že nefungují onkologické ani jiné odborné ambulance, ale nefunguje z velké části ani rehabilitace. takže lidí po úrazech nebo mozkové příhodě mají velmi omezené možnosti jak se navrátit do běžného života. Zaměstnanci na těchto zdravotnických pracovištích si berou nucenou dovolenou nebo jdou radši na ošetřovné. A to z důvodu "nejisté epidemiologické situace"

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
Foto

Nevím jak kde, ale v KOC v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem se na ozařovnach jede v normálním režimu. Nic se neodkládá. Jediný ozarovac, který momentálně nejede je ozařování patních ostruh a tenisových loktů, což jsou postižení sice nepříjemná, nikoliv však život ohrožující.

2 0
možnosti
DR

Máme prázdné nemocnice, na jejich zahradách stavíme stany a ta pohroma stále ne a ne přijít. A katastrofické zprávy ze zahraničí? Víte například, že Německo, Švédsko či Rakousko hlásí s velkou rezervou volné JIP i ventilátory? Lidi totálně podlehli panice.

4 1
možnosti
Foto

...včetně Vás. Buďte realista.

0 2
možnosti
VH

Ano, mame cca 200 mrtvych na covid-19 z toho zadny nebo jen vyjimecny pripad jinak zdraveho cloveka. A k tomu pripocteme minimalne stejny pocet mrtvych kvuli covid-19 histerii - ti co zemreli na infarkt, mozkovou mrtvici, ... protoze se v soucasnem stavu i pres priznaky bali jit do nemocnice nebo se k lekari proste pro omezeni pece nedostali. Dale vsechny zanedbane preventivni prohlidky a vysetreni, odklady operaci, ..., myslim ze cislo 200 je spise zboznym pranim, podle meho diky tomu prijde o zivot vice lidi nez zemre opravdu na covid-19.

3 0
možnosti
JB

Studenti medicíny jdou dobrovolně testovat pacienty na koronavirus, ale běžní lékaři se zamkli doma a navylézají? Chápu že se bojíte, ale ti lidi bez vás umřou.

1 0
možnosti
JB

Jak by vám bylo, kdyby v obchodech nikdo neprodával, autobusy nikdo neřídil, a na bezpečnost nikdo nedohlížel?

1 0
možnosti