Rumburk (ilustrační snímek)

Rumburk (ilustrační snímek) | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Radnice v Rumburku akci Občanského odporu zakázala, náměstí obsadí ČSSD

  • 56
Rumburská radnice zakázala páteční demonstraci, kterou na Facebooku svolalo sdružení Občanský odpor. Náměstí si podle města již dříve zamluvila místní ČSSD.

Rumburská ČSSD tak demonstraci zorganizuje sama. "Dá se předpokládat, že na náměstí lidé stejně přijdou, ale takto bude víc možností, jak zamezit možným konfliktům," uvedl místostarosta města Ladislav Pokorný.

Páteční akci původně svolal na 17 hodin člověk, který má extremistickou minulost. Pozvánku Občanského odporu rovněž přejala severočeská Dělnická strany sociální spravedlnosti (DSSS). Její předseda už dříve oznámil, že se členové strany na akci přijedou podívat.

Plakát k demonstraci v Rumburku

Na demonstraci se přes Facebook ohlásilo již přes 1 200 lidí. Protiromské nálady se vyhrotily po nedělním útoku dvacetičlenné skupiny Romů na šestici mladíků.

Dva útočníky policie zadržela krátce po incidentu, třetí a nejagresivnější z nich se ve středu večer sám přihlásil na policii v Holicích na Pardubicku. Policisté zároveň obvinili čtyři další aktéry nedělní bitky. (více zde)

Demonstraci budou bedlivě sledovat policisté. "Akci budou hlídat více než dvě stovky policistů," uvedla policejní mluvčí Petra Trypesová.

Na místě bude přítomna krajská pořádková jednotka i speciální jednotka z Prahy, policejní psovodi, strážníci a lidé z antikonfliktního týmu.

Situaci bude monitorovat i dopravní policie. "Policisté budou kontrolovat osádky přijíždějících vozidel i vlaků," přiblížila Trypesová. Doplnila, že policie má kvůli demonstraci zajištěný i vrtulník.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video