Sníh na libereckém nádraží

Sníh na libereckém nádraží - Liberečtí železničáři odklízejí sníh, který zasypal koleje. Počasí zablokovalo celkem patnáct lokálních tratí po celé republice. (13. března 2005) | foto: Bořivoj Černý , MF DNES

Prudce se oteplí, lidé se bojí záplav

  • 23
Po mnoha týdnech tuhé zimy přichází prudké oteplení. Zatímco o víkendu se denní teploty pohybovaly mírně nad nulou, ve čtvrtek podle meteorologů vystoupají až na 17 stupňů Celsia. Ještě v neděli vánice komplikovaly dopravu a působily havárie na silnicích.

Teď se obavy ze sněhu mění ve strach z povodní.

Lidé poblíž řek začínají mít strach z rychlého tání. Vodohospodáři už se na velkou vodu začali chystat. Vypouštějí vodu z přehrad. Mobilizují se i krizové štáby.

Přestože v některých místech republiky leží rekordní množství sněhu, obrovské záplavy na úrovni stoleté vody podle meteorologů v nejbližších dnech nehrozí.

"Většina velkých jarních povodní byla způsobena táním sněhu v kombinaci s intenzivními dešťovými srážkami," vysvětluje to ve své speciální zprávě Český hydrometeorologický ústav.

A silný déšť v nejbližších dnech nepřijde. "Čekáme jen občasné mírné srážky ve středu a ve čtvrtek," řekla meteoroložka Eva Urbanová. "Tání bude jen velmi mírné, protože o víkendu se zase mírně ochladí," doplnila.

Vědci už prověřili možné scénáře povodně i pomocí počítačové simulace. I kdyby se nepotvrdila předpověď a pršelo by hodně, neměly by případné povodně překročit úroveň dvacetileté vody.

Pro tento závěr hovoří i zkušenosti z historie. Před mohutnými zimními povodněmi v letech 1784, 1845 a 1862 byla situace mnohem horší. Půda byla oproti současnému stavu velmi promrzlá a nedokázala pohlcovat vodu.

Sníh zablokoval železnice i dálnici
O víkendu, kdy vyšly předpovědi o přicházejících teplých dnech, však Česko ještě sužovaly ryze zimní problémy. Na železnicích uvázlo kvůli závějím několik vlaků. Cestující u Měděnce v Krušných horách musela dokonce vysvobodit Horská služba se sněžným skútrem. - více zde

Nejdůležitější dálnici D1 z Prahy do Brna zase v sobotu zablokovala řetězová havárie 25 automobilů. Byla v krátké době už druhá.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video