Nový ředitel se ujme své funkce 1. prosince. Ilustrační foto.

Nový ředitel se ujme své funkce 1. prosince. Ilustrační foto. | foto: MF DNES

Protikorupční policii chce „po Krejčířovi“ vést šest lidí

  • 2
O funkci ředitele útvaru odhalování korupce a finanční kriminality se uchází šest lidí. Místo se uvolnilo v červnu, kdy byli po zmizení podnikatele Krejčíře odvoláni ředitel Jiří Pálka a jeho náměstek Josef Bečvář. Oficiální termín pro podání přihlášek vypršel 20. října.

Kauza Krejčíř byla také důvodem k odstoupení pro policejního prezidenta Jiřího Koláře. - více zde

Výběrové řízení vypsal náměstek policejního prezidenta pro trestní řízení Jaroslav Macháně, pod kterého tento specializovaný útvar spadá.

Protikorupční služba se zabývá nejzávažnějšími případy korupce, jako je například podplácení v českém fotbale nebo případ údajného uplácení unionistického poslance Zdeňka Kořistky.

Podle stanovených požadavků musí být nový ředitel nejméně deset let policistou a z toho polovinu služby pracovat alespoň jako vedoucí odboru. Vítěz se funkce ujme 1. prosince.

Podle mluvčího policejního prezidia Pavla Hantáka je ještě teoreticky možné, že některá přihláška podaná před konečným termínem ještě na prezidium dorazí.

V poslední době se spekuluje o možnosti, že nový policejní prezident Vladislav Husák v rámci připravované reorganizace policie protikorupční službu sloučí s finanční policií, která vyšetřuje daňové podvody a praní špinavých peněz.

"Udělali jsme první krok, což bylo omezení velitelských pozic v rámci obou těchto útvarů, a to zhruba o čtyřicet. Další změny budou postupné, není to na pořadu dne," řekl dříve Husák.

Důvodem může být dlouhodobá kritika protikorupční služby kvůli postupu v Krejčířově případu. - více o kauze čtěte zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video