Kavárna potmě

Kavárna potmě | foto: iDNES.cz

Prostřednictvím kavárny lidé Světlušce věnovali přes 380 000 korun

  • 1
Kavárna Potmě, v níž vždy na několik dní v roce mohou lidé okusit pocity nevidomých lidí, letos pro sbírku Světluška vydělala přes tři sta osmdesát tisíc korun. "Je to pro nás určitě úspěch, byť loňský ročník byl povedenější," popsala Martina Kasalová z Nadačního fondu Českého rozhlasu, tedy provozovatele kavárny.

Loni se totiž povedlo vybrat větší množství peněz, a to téměř šest set tisíc korun. "Pro nás je každá koruna přínosem, a tak i letošní výtěžek chápeme pozitivně," doplnila Kasalová.

Kavárna fungovala na pražském Ovocném trhu sedmnáct dní na přelomu června a července. Za tu dobu sem přišlo téměř tři tisíce lidí, kteří vypili čtyři tisíce nápojů. Mezi nimi byl hostem například režisér Miloš Forman nebo Václav Havel. Opakovaně se do kavárny vrátili herci Bára Hrzánová a Jan Budař. Aneta Langerová, která je patronkou sbírky, si zase vyzkoušela roli obsluhy.

"Byl to pro mě obrovský zážitek. S obsluhou mi pomáhaly speciální reliéfní značky na zemi a dva nevidomí číšníci, bez nich bych to asi nezvládla. Všichni nevidomí kavárníci mají můj velký obdiv," prohlásila.

Vychutnávat kávu v úplné temnotě mohli lidé poprvé v roce 2006 na Karlovarském filmovém festivalu. Na příští rok se kavárna chystá samozřejmě otevřít znovu a zvažuje i jednu novinku - možnost, že by se stala pojízdnou a putovala regiony.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video