Vedoucí projektu Fakescape Tereza Kráčmarová (vlevo) si převzala cenu Karla...

Vedoucí projektu Fakescape Tereza Kráčmarová (vlevo) si převzala cenu Karla Velikého v Cáchách. (30. září 2021) | foto: Twitter: EUyouthprize

Češi poprvé v historii vyhráli celoevropskou Cenu Karla Velikého

  • 30
Český projekt Fakescape ve čtvrtek získal první cenu v celoevropském kole Ceny Karla Velikého pro mladé Evropany. Je to poprvé, co se vítězem z celé EU stal projekt z České republiky. Ceremoniál se uskutečnil v německých Cáchách.

Fakescape je projekt, který zábavným způsobem učí mladé lidi kriticky přemýšlet a rozpoznávat fake news a dezinformace. 

Stojí za ním sdružení studentů, které vytváří hry a zábavný program, jejichž prostřednictvím se mladí lidé mohou naučit ověřovat informace, kriticky myslet a pozorně číst. Projekt kombinuje deskové a únikové hry. 

„Naším projektem Fakescape chceme naučit studenty středních a základních škol kriticky přemýšlet o informacích, které denně čtou a sdílí na sociálních sítích,“ popsala vedoucí projektu Tereza Kráčmarová.

Cílem je, aby si studenti prakticky vyzkoušeli, jak mají ověřovat informace, a uvědomili si mediální nástrahy, které na ně číhají v online prostředí.

Druhý skončil projekt Generation Z z Rumunska, který spojuje mladé lidi s vědci a osobnostmi. Podporuje jejich zvědavost, kritické myšlení a také mezigenerační dialog.

Třetí cenu si odvezl španělský výměnný program pro mladé Evropany EuroInclusion. Cílem projektu je, aby lidé s postižením byli v Evropě plně sociálně, kulturně i politicky integrováni.

Studenti se učí poznat fake news v únikové hře. Poznáte lež i vy?

„Kvůli pandemii koronaviru bylo slavnostní předávání Ceny Karla Velikého pro mladé Evropany minulý rok zrušeno. Pomyslné zlato si tak ve čtvrtek odnesly projekty z Česka za rok 2021 a z Německa za rok 2020,“ uvedla tisková atašé Evropského parlamentu v České republice Iva Laňová.

Tři vítězné projekty získají finanční prostředky ve výši 7 500, 5 000 2 500 eur. Kromě finančního ocenění jsou tři evropští vítězové pozváni na návštěvu Evropského parlamentu v Bruselu nebo Štrasburku.

Cenu udílí Evropský parlament spolu s Nadací pro Mezinárodní cenu Karla Velikého iniciativám mladých lidí ve věku od 16 do 30 let, kteří se zapojili do projektů napomáhajících většímu porozumění mezi lidmi z různých evropských zemí. 

Od roku 2008 se o cenu ucházelo již více než 4 250 projektů. Z národních vítězných projektů ze všech členských států EU vybírá Evropská porota složená z poslanců Evropského parlamentu a zástupců Nadace pro mezinárodní Cenu Karla Velikého v Cáchách.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video