Martina Rosenbergová.

Martina Rosenbergová. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Primátorkou Liberce se stala Rosenbergová, vítěz voleb jde do opozice

  • 48
Zastupitelstvo krajského města zvolilo Martinu Rosenbergovou (ČSSD) primátorkou Liberce. Nahradila tak před dvěma týdny odvolaného Jana Korytáře. Jeho sdružení Změna pro Liberec ohlásilo odchod do opozice.

O Rosenbergové se hlasovalo v tajné volbě. Pro její zvolení hlasovalo 22 z 35 zastupitelů, dva byli proti, tři se zdrželi hlasování. Členové Změny pro Liberec lístky do volební urny nevhodilo, čímž chtěli dokázat, že nově se rodící koalici nedali ani hlas. 

Rozložení sil v Liberci

Menšinová koalice

ČSSD - 7
Unie pro sport a zdraví - 3
Liberec občanům - 6
Věci veřejné - 3

Opozice

Změna pro Liberec - 9
ODS - 8
KSČM - 3

Rosenbergová byla dosud Korytářovou statutární náměstkyní a po jeho sesazení stála v čele Liberce.

Hlasování o změnách ve vedení města původně vůbec nebylo na programu zastupitelstva a bylo zařazeno teprve na začátku dnešního jednání.

Na nové, menšinové koalici se už dříve dohodla ČSSD, Unie pro sport a zdraví, Liberec občanům a Věci veřejné. Korytářovo sdružení Změna pro Liberec prohlásilo, že odchází do opozice. Koaliční strany tak mají pouze 19 z 39 hlasů.

Novou koalici by tak mohla podpořit jen ODS nebo KSČM. "Řekli jsme jim, že naše podpora je možná pouze v případě, že ve vedení nebude nikdo ze Změny pro Liberec a že nemohou očekávat všechny naše hlasy ani aktivitu při jednání. S tím jsme se rozešli," potvrdil bývalý primátor Jiří Kittner z ODS.

Podívejte se, koho by za primátora vybrali čtenáři

Změna pro Liberec po schůzce s vyjednávači menšinové koalice uvedla, že ji podporovat nebude. "Opoziční smlouvy odporují základním principům zastupitelské demokracie a jejich důsledkem vždy byl jen nárůst klientelismu a znechucení občanů z politiky," podotkl Josef Šedlbauer.

Korytář nesmí kandidovat do rady města

Změna pro Liberec tvrdí, že při jednáních souhlasila s personálními změnami v radě města včetně toho, že do těchto funkcí nebude kandidovat Jan Korytář, kterého ostatní strany nechtějí. Vyjednavači ostatních stran ale podle Šedlbauera neměli zájem o jakoukoliv koaliční spolupráci, požadovali jen podporu menšinové koalice. To Změna pro Liberec odmítla.

O podpoře menšinové koalice vyjednávali Petr Černý z Věcí veřejných a lidovec Kamil Jan Svoboda. ČSSD se tváří, že se jí jednání s ODS netýkají. "Jak jsme již několikrát opakovali, náš poslanecký klub nebude s ODS mluvit ani o tiché podpoře," tvrdí předseda klubu zastupitelů ČSSD Martin Sepp.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video