Vlevo fotbalista Mikel, vpravo Essien

Vlevo fotbalista Mikel, vpravo Essien | foto: Profimedia.cz

Prima odstavila komentátora za slova o opálených fotbalistech

  • 636
Sportovní komentátor TV Prima doplatil na neopatrný výrok na adresu fotbalistů tmavé pleti. Záměnu jmen dvou hráčů vysvětlil v živém vysílání tím, že ho spletlo "jejich opálení". Televize mu za to na čas vystavila červenou kartu. Jméno komentátora mluvčí Primy odmítl prozradit.

Komentátor se dopustil chyby při sobotním přenosu zápasu anglické fotbalové ligy mezi West Ham United a Chelsea. Zaměnil dva hráče původem z Afriky, problémem bylo ale hlavně to, jak svůj omyl vysvětlil:

"Je to samozřejmě Essien a ne Mikel, spletla mě jejich podobná barva opálení."

Kvůli tomuto výroku si na něj stěžoval nejméně jeden divák. "Sledoval jsem zápas a málem jsem zkolaboval. Kdyby komentoval v Británii, pravděpodobně by jeho kariéra skončila. Co s tím uděláte? Omluvíte se?" ptal se v dopise sportovní fanoušek, jehož jméno iDNES.cz zná.

Šéfredaktor sportovní redakce TV Prima Jiří Nikodým přiznal, že komentátorova slova byla zvolena nešťastně, odmítá ale, že by byla projevem rasismu. "Rozhodně neměla za cíl jakýmkoli způsobem narážet na barvu pleti obou fotbalistů," uvedl Nikodým.

Prima ujišťuje, že už se nic podobného nemůže stát. "Učinili jsme razantní kroky, aby se situace neopakovala," sdělil iDNES.cz mluvčí televize Ladislav Pavlík. Komentátor po nějaký čas nesmí k mikrofonu.

"Kolega není rasista, moc ho výrok mrzí. Chybu ale udělal v přímém přenosu, což už nejde vrátit," dodal.

Prima loni koupila práva na Premiere League, aby diváky připravila na seriál přímých přenosů z červnového fotbalového mistrovství Evropy a také proto, aby se její komentátoři na tento sportovní svátek "rozcvičili".

S poznámkami sportovních komentátorů, které někteří diváci vnímali jako rasistické, se v minulosti potýkala i Česká televize během mistrovství světa ve fotbale v roce 1998.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video