Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Premiér chtěl odvolat Pospíšila a podržet Veseckou

  • 93
Ministrem spravedlnosti v nové vládě pravděpodobně nebude Jiří Pospíšil z ODS. Alespoň pokud ji bude znovu sestavovat Mirek Topolánek. Premiér totiž byl připraven Pospíšila odvolat i v případě, kdyby jeho vláda v úterý přežila hlasování o vyslovení nedůvěry.

"Ve středu řeknu, jestli dojde k personálním změnám," odpovídal premiér před hlasováním dotazy, co říká návrhu zelených zvážit další Pospíšilovo setrvání ve funkci.

Jak to myslel, nyní objasnila bývalá poslankyně za Stranu zelených Věra Jakubková. Ta s Mirkem Topolánkem jednala těsně před hlasováním o nedůvěře, byla ochotna jeho kabinet podržet, když odvolá nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou. Topolánek to odmítl.

"O paní Vesecké řekl, že je pro něj naprosto důvěryhodná, že spíše odvolá ministra Pospíšila, protože ji nedokázal ochránit," řekla včera Jakubková pro MF DNES.

Ve sněmovních kuloárech se spekulovalo, že Pospíšila nahradí poslanec ODS Marek Benda.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video