Koncerty, výstavy i jednání v Praze. Co vše se uskuteční během předsednictví

  • 2
Česká republika prvního července převezme předsednictví v Radě EU a na šest měsíců se stane centrem politiky Evropské unie. Právě v této souvislosti se v zemi budou konat stovky akcí - od formálních a neformálních jednání a zasedání, až po koncerty, konference a výstavy. Desítky událostí jsou v plánu i v zahraničí.

Přehled akcí po měsících:

Přehled veškerých akcí je také dostupný v rámci oficiálního kalendáře na stránkách českého předsednictví. Na nich je také k dispozici dokument s kulturními a dalšími doprovodnými akcemi konanými v České republice, ale i v zahraničí během českého šestiměsíčního předsednictví v Radě EU.

České předsednictví přehledně

  • Schválený rozpočet dosahuje výše 1 835 873 361 korun. Další prostředky však byly rozděleny i mezi rezorty. Výdaje na české předsednictví se tak pohybují ve výši 2,25 miliardy korun.
  • Česká republika bude předsedat Radě EU od 1. 7. 2022 do 31. 12. 2022.
  • Nejvíce peněz půjde na konání akcí a zajištění jejich bezpečnosti - 59 procent.
  • V Praze se akce budou konat na Pražském hradě, v Kongresovém centru, hotelu Diplomat nebo v multifunkčním centru O2 universum.
  • Během předsednictví proběhnou v České republice stovky akcí. A to jeden summit, 14 neformálních ministerských Rad, 69 pracovních skupin, 52 konferencí, setkání vlády ČR s Evropskou komisí a Evropským parlamentem.
  • Zahajovací koncert bude 8. 7. v Pražském Rudolfinu. Se speciální skladbou vystoupí klavírní virtuos Tomáš Kačo.

Červenec Koncerty a priority

7. červenec

  • Neformální jednání ředitelů pro obrannou politiku
    Neformální setkání ředitelů pro obrannou politiku členských států EU, na kterém budou diskutovat nejnovější vývoj ve Společné bezpečnostní a obranné politice EU. Jedná se o přípravnou akci na neformální setkání ministrů obrany členských států EU, na kterou jsou kromě ředitelů pro obrannou politiku tradičně zváni zástupci institucí a orgánů EU. Akce se koná v Praze, a to do 8. července.
  • Konference k synergiím ve financování výzkumu a inovacím
    Konference bude zaměřena na problematiku synergií ve využívání národních a evropských finančních prostředků pro podporu výzkumu, vývoje inovací. Organizátorem je ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a akce končí 8. července.
  • Neformální zasedání ředitelů EU
    Do 8. července bude probíhat neformální setkání vrchních ředitelů pro evropské záležitosti s cílem prodiskutovat aktuální priority předsednictví EU a nejaktuálnější otázky evropské agendy. Akci organizuje ministerstvo zahraničních věcí.
  • Politický a bezpečnostní výbor
    V Bruselu zasedne výbor pro politiku a bezpečnost.
  • Předsednická konference na vysoké úrovni na téma podpory dětí v kontextu Záruky pro děti
    Hlavním tématem pražské konference je Záruka pro děti, jejímž cílem je zajistit, aby každé dítě v Evropě ohrožené chudobou nebo sociálním vyloučením mělo přístup k nejzákladnějším právům, jako je zdravotní péče a vzdělání a reflexe aktuálního dění na Ukrajině. Akci pořádá ministerstvo práce a sociálních věcí a bude končit 8. července.
  • Výbor stálých zástupců (část II)
    Zasedání stálých zástupců členských států EU v Bruselu, tentokrát ve formaci COREPER II.
  • Výstava „Czech In“
    Sklářské řemeslo a umění na území Čech je v Evropě a ve světě proslulé. Je tomu též proto, že čeští skláři vždy dokázali na trh přijít s novinkami, které je zásadně odlišovaly od konkurence. A je tomu tak i dnes. Výstava představí zásadní inovační vklady do světového sklářství (užitkové sklo, technické sklo, skleněnou bižuterii) od jeho počátků po současnost. Přispěje tím k vnímání tohoto řemesla na území České republiky jako inovační dovednosti s dlouhou tradicí. Česká centra prezentují české sklářství dlouhodobě a programově. Projekt bude premiérově uveden ve Španělských královských sklárnách a muzeu skla v La Granje 7. 7. 2022, kde oficiálně otevře oslavy české předsednictví na pyrenejském poloostrově. V rámci španělského uvedení se plánují přednášky, ale i oblíbené workshopy s českými skláři pro veřejnost.
  • Umění v českém veřejném prostoru
    Výstava představí integraci výtvarného umění do veřejného prostoru od konce šedesátých let, kdy umění celosvětově opouští galerijní a muzejní prostor a začíná vytvářet nové vizuální i sociální vazby v širším kontextu krajiny, městského urbanismu a diskuzi o kvalitě veřejného prostoru městských aglomerací. Tento projekt, který zamapuje „českou situaci“ od doby normalizace, která započala na konci šedesátých let až po současnost postindustriálního kapitalismu doby „postpravdivé“. Výstava potrvá do 4. září.

Eurotramvaj a obří loutky. Praha chystá oslavy českého předsednictví

8. červenec

  • Expertní jednání na specifické otázky politiky soudržnosti
    Jednání zaměřené na zkušenosti s nastavením politiky soudržnosti ve světle vzniku nových zdrojů, jaký to má dopad na politiku soudržnosti, jaké jsou problematické aspekty a jak toto prostředí nastavit, aby bylo dosaženo cílů politiky soudržnosti.

10. červenec

  • Neformální zasedání politických ředitelů
    Neformální jednání politických ředitelů členských států EU je příležitostí k výměně názorů mezi politickými řediteli k aktuálním otázkám souvisejícím se Společnou zahraniční a bezpečnostní politikou EU. Akci pořádá v Praze ministerstvo zahraničních věcí, a to do 12. července.
  • Výjezdní zasedání komise COTER
    Zasedání v hlavním městě potrvá do 11. července, organizátorem akce je pražský magistrát.

11. červenec

  • 44. zasedání Otevřené pracovní skupiny a 5. mimořádné zasedání smluvních stran Montrealského protokolu
    Akce, na které se projedná přijetí doplnění zdrojů Mnohostranného fondu Montrealského protokolu 2021 - 2023. Organizátorem je ministerstvo životního prostředí. Akce trvá do 16. července a odehrává se v Bangkoku.
  • EU konference mládeže
    Jde o neformální setkání mládeže (jednotlivců) ze zemí EU i mimo EU na určité téma zvolené PRES, ale reflektující priority EK při naplňování cílů Strategie mládeže EU. Tyto konference jsou doplněny i o účast ředitelů odborů pro mládež z příslušných ministerstev zemí EU (DG meeting buď předchází konferenci, nebo na ni navazuje). Program zahrnuje jednání v pracovních skupinách, workshopy a prezentace závěrů v plénu. Akci má pod palcem ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, událost v Praze bude končit 13. července.
  • Euroskupina
    Akce se koná v Bruselu.
  • Neformální jednání o změně klimatu (Praha)
    Neformální workshop WPIEI CC se koná za účelem projednání aktuálních témat v rámci mezinárodní agendy ochrany klimatu v neformálním prostředí, především pak přípravy na COP27 . Cílem je zjištění pozic jednotlivých členských států EU k daným tématům. Jednání trvá do 12. července.
  • Neformální zasedání ministrů spravedlnosti a vnitra
    Neformální zasedání ministrů pro spravedlnost a vnitřní věci. Jednou z výsad předsednictví je zorganizovat neformální setkání ministrů za účelem projednání různých témat. Ministerstvo spravedlnosti spolu s Ministerstvem vnitra takové jednání uspořádá hned v červenci, tedy na počátku českého předsednictví. Justiční část neformálního zasedání ministrů pro spravedlnost a vnitřní věci se zaměří na justiční spolupráci jak v trestních, tak civilních věcech, zejména pak na spolupráci se třetími státy, a také na unijní úpravu práv obětí trestných činů. Jednání v Praze potrvá do 12. července.
  • Laboratoř budoucnosti
    Program na téma udržitelnosti organizovaný Českými centry během českého předsednictví EU. V jádru Laboratoře budoucnosti je instalace ECO? pod vedením kurátorky Veroniky Pařízkové, která představí inovativní produkty, vize a myšlenky v oblasti udržitelného designu. Výstava si dává za cíl nabídnout kritický pohled na téma ekologie a otevřít širší diskusi o reálných dopadech naší spotřeby na udržitelnost. Projekt se poprvé představí na Mariánském náměstí v Praze v pondělí, 11. července v 17:00 a v průběhu českého předsednictví bude od července do prosince putovat po sedmi evropských městech: Berlíně, Bratislavě, Budapešti, Bukurešti, Miláně, Stockholmu a Varšavě.

12. červenec

  • Neformální zasedání ministrů životního prostředí
    Neformální zasedání ministrů životního prostředí členských států EU je organizováno dvakrát ročně předsedající členskou zemí. Jako předsednická země bude neformální zasedání ministrů ŽP ve dnech 12. až 14. července organizovat Česká republika. Jednání bude probíhat v Praze a jeho součástí bude i exkurze na vybranou lokalitu s cílem prezentovat revitalizaci území. Konkrétní program jednání bude upřesněn. Neformální zasedání ministrů ŽP dává účastníkům možnost neformální diskuze k současným problematikám v rámci životního prostředí.
  • Politický a bezpečnostní výbor
    V Bruselu zasedne výbor pro politiku a bezpečnost.
  • Rada pro hospodářské a finanční věci
    V Bruselu zasedne Rada pro hospodářské a finanční věci.
  • Výstava Robotizace
    Panelová výstava na téma „robotizace“ v zahradě Pražského domu v Bruselu ve spolupráci s Památníkem Karla Čapka a Středočeským krajem. Výstava potrvá do 13. července a pořadatelem je ministerstvo zahraničních věcí.

13. červenec

  • Expertní konference k onkologii
    Expertní konference k onkologii za účasti expertů zemí EU 27 a WHO. Program konference vychází z implementace Evropského plánu boje proti rakovině. Cílem konference by měla být formulace Výzvy k akci. Akce se do 14. července koná v Brně.
  • Návštěva attachés za telekomunikace a digitální agendu
    Cílem Atašé tripu v oblasti telekomunikací je probrat aktuální témata v oblasti digitalizace v ČR a EU. Součástí akce je prohlídka Žižkovské věže a České Radiokomunikace, prezentace robotů na ČVUT. Návštěva končí 14. července.
  • Neformální jednání Stálého výboru pro operativní spolupráci v oblasti vnitřní bezpečnosti (COSI)
    COSI je Stálý výbor pro operativní spolupráci v oblasti vnitřní bezpečnosti (dle čl. 71 SFEU), který usnadňuje, podporuje a posiluje koordinaci operativních opatření členských států EU týkajících se vnitřní bezpečnosti EU. Zaměřuje se zejména na oblasti vymáhání práva, ochrany hranic a justiční spolupráci v trestních věcech; dále je též nápomocen Radě, pokud jde o reakci na teroristické útoky a přírodní nebo člověkem způsobené katastrofy. Sdružuje vyšší úředníky ministerstev vnitra nebo spravedlnosti a zástupci EK a ESVA a jako pozorovatelé zástupci agentur EU. Agenda neformálního jednání bude odrážet momentální výzvy v oblasti vnitřní bezpečnosti. Jednání v Praze probíhá do 14. července.
  • PMG Informal trip, úroveň tajemníků v BRX
    Aktuální záležitosti politických aspektů vojenských a civilně-vojenských otázek EU, včetně koncepcí, schopností, operací a misí. Událost probíhá do 15. července, organizátorem je ministerstvo zahraničních věcí.
  • Politický a bezpečnostní výbor
    V Bruselu zasedne Politický a bezpečnostní výbor.
  • Prezentace priorit českého předsednictví v Radě EU - diskuse
    Prezentace priorit českého předsednictví, pódiová diskuze v kooperaci zastupitelského úřadu ČR a EBD (Europ. Bewegung Deutschland) v Evropském domě Berlín - zahájení a prezentace priorit CZ PRES.
  • Výbor stálých zástupců (část I)
  • Výbor stálých zástupců (část II)

14. červenec

  • Konference z oblasti audiovize a autorského práva
    Odborná konference na expertní úrovni k aktuálním tématům z oblasti autorského práva a audiovize. Konference trvá do 15. července, pořadatelem je ministerstvo kultury.
  • Neformální zasedání ministrů pro evropské záležitosti
    Neformálního jednání ministrů pro evropské záležitosti, které je organizováno většinou předsednictví, se účastní zástupci členských států v Radě pro obecné záležitosti. Plánovaná je i účast několika komisařů v návaznosti na projednávaná témata. Událost se v Praze koná do 15. července.
  • POLICY LAB EUKN (Konference a další předsednická jednání)
    Workshop zaměřený na propojení Nové lipské charty a jejích návazných dokumentů a Územní agendy 2030 ve městech a funkčních územích. Důraz bude kladen zejména na zranitelná území.
  • Pracovní skupina na vysoké úrovni pro daňové otázky (HLWP)
    Neformální setkání účastníků PS HLWP, kde se probírají aktuální témata v daňové oblasti. Setkání probíhá v Praze do 15. července.

15. červenec

  • Neformální setkání Pracovní skupiny pro mezinárodní právo veřejné (COJUR)
    Neformální zasedání (seminář) na aktuální téma mezinárodního práva veřejného, které má souvislost k agendě COJUR. Organizátorem je ministerstvo zahraničních věcí.

18. červenec

  • Jednání vrchních ředitelů odpovědných za vzdělávání a odbornou přípravu (HLG)
    Jednání zástupců ministerstev na úrovni náměstků ministrů či ředitelů odborů z úřadů státní správy zodpovědných za oblast vzdělávání a odborné přípravy. Jednání probíhá do 19. července, organizátorem je ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
  • Neformální zasedání ředitelů Blízkého východu a severní Afriky
    Pravidelné neformální setkání ředitelů MZV ČS EU pro Blízký východ a severní Afriku, diskuze nad aktuálními záležitostmi a vývojem v regionu. Jednání v Praze probíhá do 19. července.
  • Rada pro zemědělství a rybolov
    V Bruselu zasedne Rada pro zemědělství a rybolov.
  • Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro životní prostředí (Attaché trip)
    Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro životní prostředí se koná dvakrát ročně a je vždy organizováno předsedající členskou zemí. Jako předsednická země bude tedy zasedání v červenci 2022 organizovat Česká republika. Výjezdní zasedání bude probíhat ve dnech 18. a 19. 7. 2022 v Praze a jejím okolí. Na programu zasedání budou prezentace na vybraná témata, i za účasti Evropské agentury pro životní prostředí (EEA), prohlídka Českého krasu, a také návštěva výrobního závodu Škoda Auto. Výjezdní zasedání má za cíl upevňování profesionálních vztahů mezi členy pracovní skupiny pro životní prostředí.

19. červenec

  • Konference „Význam moderních technologií pro evropskou obranu a bezpečnost“
    Moderní technologie mění „pravidla hry“ a EU nesmí zůstat pozadu. Konference se zaměří na identifikaci výzev spojených se společným budováním sil a možnosti využití již existujících evropských nástrojů. Tématem bude také význam nastupujících a přelomových technologií pro budoucí operační a strategické prostředí a hledání konkrétních bodů spolupráce mezi EU a NATO. Akce se koná do 20. července v Praze.
  • Neformální Pracovní skupina pro obchodní otázky
    Pracovní skupina pro obchodní otázky se zabývá různými obchodními legislativními návrhy, které jsou přijímány řádným legislativním postupem. Pracovní skupina úzce spolupracuje s Výborem pro obchodní politiku a přispívá k přípravě Rady pro zahraniční věci (ve formátu obchod). Cílem setkání v Praze bude diskutovat otázky související s aktuální problematikou a zaměřením pracovní skupiny. Organizátorem je ministerstvo průmyslu a obchodu.
  • Neformální zasedání ministrů pro konkurenceschopnost (vnitřní trh a průmysl)
    Neformální jednání ministrů pro konkurenceschopnost se zaměří na zvyšování přidané hodnoty průmyslu v EU, se zvláštním důrazem na regiony EU, které mají relativně nižší inovační skóre i přidanou hodnotu místního průmyslu. Akce v Praze bude končit 20. července.
  • Politický a bezpečnostní výbor
    V Bruselu zasednou členové Politického a bezpečnostního výboru.

20. červenec

  • Neformální jednání strategického výboru pro přistěhovalectví, hranice a azyl (SCIFA)
    SCIFA sdružuje vyšší úředníky a poskytuje prostor pro strategickou diskuzi zpravidla za účasti představitelů Evropské komise a agentur EU v oblasti JHA. Téma neformálního jednání bude odrážet momentální výzvy v oblasti přistěhovalectví, hranic a azylu a pomůže lépe určit směřování diskuzí během českého předsednictví. Akce, kterou pořádá ministerstvo vnitra v Praze, končí 21. července.
  • Neformální setkání Pracovní skupiny G1
    Účastníci attaché tripu budou diskutovat vnitřní trh a dvojí tranzici. Navštíví inovační a výzkumná centra v okolí Prahy. Setkání končí 22. července.
  • Předsednický seminář v oblasti civilní ochrany - Příprava a odezva na dlouhotrvající mimořádné události
    Zahajovací odborný seminář v Plzni, na kterém bude řešena zvolená priorita předsednictví pro oblast civilní ochrany. Událost končí 21. července.
  • Výbor stálých zástupců (část I)
  • Výbor stálých zástupců (část II)
  • Oslavy výročí 200 let od narození Gregora Johanna Mendela
    Gregor J. Mendel je objevitelem základních principů dědičnosti a světově uznávaným zakladatelem genetiky. Působil jako kněz a později opat augustiniánského kláštera na Starém Brně. Dne 20.7.2022 uplyne 200 let od narození jednoho z nejvýznamnějších vědců 19. století. Cílem plánovaných oslav v roce 2022 bude nejen osvěta a připomenutí Mendelova odkazu mezi lidmi z regionu, ale i v širokém okolí. Do příprav se zapojily všechny klíčové brněnské instituce od Masarykovy a Mendelovy univerzity přes Vysoké učení technické, Augustiniánské opatství, Moravské zemské muzeum po Hvězdárnu a planetárium Brno i VIDA! science centrum, ale také samotné město Brno, Jihomoravský kraj a Ministerstvo kultury České republiky. V letošním roce budou Mendelovy objevy také součástí české expozice na světové výstavě EXPO v Dubaji.

21. červenec

  • Návštěva attaché pro dopravu v České republice
    Návštěva attaché pro dopravní aktivity v Praze, Kutné Hoře a ve Velimi. Návštěva trvá do 22. července.
  • Neformální zasedání ministrů pro konkurenceschopnost (výzkum)
    Předmětem politické debaty ministrů členských států EU a přizvaných asociovaných zemí budou synergie ve využívání národních a evropských rozpočtových prostředků na výzkum, vývoj a inovace. Akce končí 22. července, pořadatelem je ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

28. červenec

  • Výjezdní zasedání Výboru Evropského mírového nástroje
    Aktuální otázky rozpočtu EPF, společných nákladů vojenských misí a operací, opatření pomoci k posílení kapacit partnerů souvisejících s vojenskými a obrannými záležitostmi, a opatření pomoci na podporu vojenských aspektů operací partnerů na podporu míru. Akce v Česku potrvá do 29. července. Organizátorem je ministerstvo zahraničních věcí.
  • Generální konference ICOM Praha 2022
    Generální konference Mezinárodní rady muzeí (ICOM) se koná jednou za tři roky a tento rok probíhá již 26. ročník této jedné z nejvýznamnějších celosvětových akcí věnovaných muzeím a odborníkům, kteří v nich pracují. Konference ICOM Praha 2022 nabídne účastníkům rozsáhlý odborný program, který bude kombinovat hlavní (keynote) přednášky, panelové diskuse, kulaté stoly a debaty v rámci čtyř klíčových témat, která dnes muzea řeší. A ještě je tu jedna novinka: mladí členové ICOM budou mít možnost probrat své postřehy a zájmy během speciálně vyhrazených zasedání „Fóra mládeže“ (Youth Forum). Současně budou na Mezinárodním muzejním veletrhu firmy a muzea prezentovat své nejnovější inovace a řešení určená pro muzejní a výstavní odvětví. Akce probíhá do 28. srpna.

Srpen Menší pauza pro předsednictví

25. srpna

  • Politický a bezpečnostní výbor

27. srpna

  • 4. přípravné zasedání k procesu Strategického přístupu k mezinárodnímu nakládání s chemickými látkami a odpady po roce 2020
    Na zasedání se projedná návrh rozhodnutí k předložení ke schválení Mezinárodní konferenci o nakládání s chemickými látkami 2023. Akce trvá do 2. září a v Bukurešti ji pořádá ministerstvo životního prostředí.
  • 4. zasedání smluvních stran Nagojského protokolu o přístupu ke genetickým zdrojům a spravedlivém a rovnocenném sdílení přínosů plynoucích z jejich využívání
    Zasedání vrcholného rozhodovacího orgánu úmluvy a jejích protokolů, který vyhodnocuje jejich provádění a přijímá rozhodnutí týkající se další činnosti. ČR bude v roli předsednické země EU zajišťovat koordinaci pozice EU a jejích členských států a prosazovat tuto pozici na jednání. Zásadní rozhodnutí se bude týkat přijetí nového globálního rámce ochrany biologické rozmanitosti. Událost v Číně trvá do 10. září.

29. srpna

  • Konference OSN o biodiverzitě (15. zasedání konference smluvních stran Úmluvy o biologické rozmanitosti)
    Zasedání vrcholného rozhodovacího orgánu úmluvy a jejích protokolů, který vyhodnocuje jejich provádění a přijímá rozhodnutí týkající se další činnosti. ČR bude v roli předsednické země EU zajišťovat koordinaci pozice EU a jejích členských států a prosazovat tuto pozici na jednání. Zásadní rozhodnutí se bude týkat přijetí nového globálního rámce ochrany biologické rozmanitosti. Akce trvá do 10. září.
  • 10. zasedání smluvních stran Cartagenského protokolu o biologické bezpečnosti
    Zasedání vrcholného rozhodovacího orgánu úmluvy a jejích protokolů, který vyhodnocuje jejich provádění a přijímá rozhodnutí týkající se další činnosti. ČR bude v roli předsednické země EU zajišťovat koordinaci pozice EU a jejích členských států a prosazovat tuto pozici na jednání. Zásadní rozhodnutí se bude týkat přijetí nového globálního rámce ochrany biologické rozmanitosti. Akce trvá do 10. září.
  • Neformální zasedání ministrů obrany
    Neformální zasedání ministrů obrany EU je příležitostí pro výměnu názorů a nastavení směřování nejnovějšího vývoje v oblasti Společné bezpečnostní a obranné politiky EU. Zasedání v Praze, která bude trvat do 30. srpna, bude předsedat vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borell.

30. srpen

  • Neformální zasedání ministrů zahraničních věcí - Gymnich
    Neformální zasedání ministrů zahraničních věcí EU organizované rotujícím předsednictvím v Radě EU. Formát jednání umožňuje neformální a otevřenou diskusi o aktuálních otázkách souvisejících se Společnou zahraniční a bezpečnostní politikou EU. Akce v Praze trvá do 31. srpna.

31. srpen

  • Konference na vysoké úrovni k Ukrajině
  • Neformální jednání generálních ředitelů a atašé pro rybářskou politiku
    Představení tradiční sladkovodní akvakultury v podmínkách České republiky. Akce trvá do 2. září.


Září
Konference a další jednání

1. září

  • ENLETS - setkání národních kontaktních bodů (NCP)
    Pravidelné jednání zahrnující informace o závěrech z jednání Core Group v rámci CZ PRES a prezentace činnosti Policie ČR, techniky a technologií využívaných v jejím rámci. Informace o prioritách CZ PRES. Shrnutí výstupů aktuální činnosti jednotlivých pracovních skupin sítě ENLETS a aktivit jednotlivých NCP na úrovni členských zemí ve vztahu k ENLETS. Informace o průběhu spolupráce s Europol Innovation Lab. Akce trvá do 2. září.
  • Neformální zasedání ministrů odpovědných za politiku soudržnosti
    První část jednání bude věnována orientační debatě o politice soudružnosti jako strategickém nástroji rozvoje regionů včetně dopadů na regiony. Samostatný druhý blok bude věnován roli politiky soudržnosti při řešení dopadů nepředvídatelných událostí, jakými byly pandemická krize, válka na Ukrajině či živelné katastrofy.
  • Regionální konference Evropského parlamentu mládeže v ČR
    Od 1. září do konce roku budou v Česku probíhat regionální konference, které bude pořádat Evropský parlament mládeže v ČR.

5. září

  • Konference geoparků, geovědní popularizace a geoturismu
    Konference v Příbrami bude platformou pro zahájení výměny zkušeností českých geoparků se zainteresovanými představiteli zemí VP v oblasti prezentace a ochrany geologického a krajinného dědictví, související podpory a vzájemné spolupráce. Akce končí 6. září.
  • Neformální jednání atašé pro finanční služby
    Ministerstvo financí pořádá pravidelné setkání atašé pro finanční služby v předsednické zemi, jehož cílem je prezentace význačných témat z pohledu finančního trhu a diskuze nad aktuálními otázkami. Jednání proběhne ve spolupráci s vybranými účastníky finančního sektoru. Jednání končí 6. září.
  • Skupina na vysoké úrovni pro gender mainstreaming
    Skupina na vysoké úrovni pro gender mainstreaming je neformální skupina složená ze zástupců a zástupkyň odpovědných za rovnost žen a mužů a gender mainstreaming na národní úrovni. Předsedá jí Evropská komise. Skupina hraje ústřední roli při vytváření programu EU pro rovnost žen a mužů. Skupina na vysoké úrovni pro gender mainstreaming se schází dvakrát ročně: jednou během každého předsednictví Rady EU. Skupina bude jednat i 6. září.

6. září

  • ARGOS - konference skupiny evropských zemí pro spolupráci ve sledování
    Konference specialistů členských států EU se zaměřením na autokriminalitu s cílem výměny informací a diskuzí nad novými trendy. Jednání v Praze bude končit 8. září.
  • Neformální zasedání ministrů zdravotnictví
    Neformální zasedání ministrů zdravotnictví (EU 27) za účasti členů EK, WHO a OECD. Cílem jednání bude neformální diskuze nad tématy onkologie a očkování. Zasedání bude končit 7. září.
  • Politický a bezpečnostní výbor
  • Představení Elegance molekuly v Belgii
    Představení Elegance molekuly v podání Dejvického divadla sleduje příběh molekuly léku a jejích tří „otců“, z nichž dvěma z nich byli i český chemik Antonín Holý a belgický profesor Erik De Clercq stále působící na lovaňské univerzitě. Kulturní akce potrvá do 7. září.
  • Setkání národních protidrogových koordinátorů
    Setkání národních protidrogových koordinátorů je akce, kterou každoročně pořádá předsednická země. Do Prahy se sjedou národní protidrogoví koordinátoři ze všech členských států a dále zástupci agentur a institucí EU. Odborná konference, kterou pořádá Odbor protidrogové politiky pak proběhne 7. září 2022. Tématem budou lidská práva, dekriminalizace a destigmatizace uživatelů nelegálních látek, včetně dostupné zdravotní péče a diskuse a sdílení informací o podobě politik v oblasti konopí.

7. září

  • Neformální attaché trip
    Organizátorem akce v Brně je Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.
  • Výbor stálých zástupců (část I)
  • Výbor stálých zástupců (část II)
  • Zasedání pracovní skupiny pro veřejné zdraví + Attaché trip
    Pravidelné setkání zdravotních atašé v předsednické zemi, na němž se neformálně na pracovní úrovni diskutuje o aktuálních tématech v oblasti zdraví. Jednání pracovní skupiny pro veřejné zdraví k tématu duševního zdraví bude navazovat na neformální Radu. Zasedání potrvá do 8. září.

8. září

  • DLM Forum (Document Lifecycle Management)
    DLM forum je organizace založená Evropskou komisí v roce 1996, členské společenství veřejných archivů a subjektů, které se zabývají oblastí péče o digitální obsah a správu informací. Členy jsou dále odborníci z oblasti životního cyklu digitálních dokumentů a jejich archivace z univerzitních prostředí, akademických ústavů a komerčního sektoru. Program jednání DLM Fora v rámci CZ PRES 2022 bude sestaven na základě konzultace Národního archivu s vedením DLM Fora. Akce končí 8. září.
  • Koncert „Český rock pro Ukrajinu“
    Koncert před budovou Evropského parlamentu spojený s workshopem o dobré praxi v integraci uprchlíků skrze umění.
  • Konference ředitelů a expertů k otázkám lepší regulace (DEBR)
  • Kulatý stůl s občanskou společností k výzvám evropské integrace zemí západního Balkánu
    Kulatý stůl s cílem poskytnout diskusní platformu pro zapojení širokého okruhu účastníků ku hledání cest překonávání důsledků konfliktů, pro nastolení otázek usmíření, podpory funkčních demokratických institucí, posilování principů právního státu, boje s korupcí a dalších prvků narušujících svobodnou společnost. Akce trvá do 9. září.
  • Neformální zasedání ministrů hospodářství a financí
    Neformální zasedání ministrů financí a guvernérů centrálních bank za účasti členů Komise, ECB a dalších institucí EU. Cílem je neformální diskuse aktuálních témata hospodářské a finanční politiky. Jednání v Praze má skončit 10. září.
  • Plenární zasedání Skupiny pro spolupráci NIS
    Pravidelné pracovní jednání skupiny zahrnující prezentace členských států, Evropské Komise i agentury ENISA na aktuální témata, včetně vývoje v rámci jednotlivých work streamů k tématům implememtace směrnice NIS. Akce má proběhnout v Brně a skončit by měla 9. září.
  • Politický a bezpečnostní výbor
  • Pracovní skupina pro spolupráci evropských lékových agentur pro právní a legislativní oblast
    Pracovní skupina pro spolupráci evropských lékových agentur pro právní a legislativní oblast (EMACOLEX) je neformální pracovní skupinou založenou HMA, která spojuje experty z oblasti právní regulace léčivých přípravků. V rámci pracovní skupiny jsou zastoupeny národní kompetentní autority, Evropská léková agentura a Evropská komise. Pracovní skupina si klade za cíl usnadnit diskusi a spolupráci mezi členskými státy v oblasti legislativy včetně sdílení příkladů dobré praxe. Cílem jednání je zejména diskuze k aktuálním relevantním tématům. Organizátorem je Státní ústav pro kontrolu léčiv, akce končí 9. září.
  • Jazzový koncert a představení priorit českého předsednictví v Radě EU
    Ministerstvo zahraničních věcí v New Yorku pořádá koncert a představení priorit předsednictví.

11. září

  • Setkání ředitelů národních Strategických plánů SZP
    Konferenční část programu se bude věnovat Společné zemědělské politice a strategickým plánům SZP. Doplněna bude prezentací v Národním zemědělském muzeu a exkurzí, kde budou prezentovány projekty Programu rozvoje venkova. Událost v Praze bude končit 13. září.

12. září

  • Evropská konference k bezpečnostnímu výzkumu v kyberprostoru
    Hlavním cílem European Conference on Security Research in Cyberspace je prohloubit poznatky a sdílet informace i zkušenosti v oblasti kybernetické bezpečnosti v České republice a ve světě. Při příležitosti českého předsednictví v Radě Evropské unie nabídne konference fóra, na kterých bude možné propojit přední výzkumníky bezpečnostního výzkumu nejen z Vysokého učení technického v Brně a Masarykovy univerzity, ale také koncové uživatele výzkumných výsledků a zástupce státní správy z České republiky i ze zahraničí. Dalším cílem je představit aktuální výzvy a příležitosti v této oblasti a vést o nich diskuze, stejně jako zvýšit povědomí o excelentních výsledcích bezpečnostního výzkumu Ministerstva vnitra a v rámci diskusí se zahraničními i českými odborníky získat přehled o postoji jednotlivých aktérů k současné podobě systému monitorování technologického vývoje a procesu implementace výzkumných výsledků do praxe. Akce trvá do 14. září a představuje unikátní možnost prezentovat výzkum v kybernetické bezpečnosti jako klíčovou součást systému bezpečnostního výzkumu v České republice.
  • Evropský parlament plenární zasedání
    Zasedání ve Štrasburku bude končit 15. září.
  • Konference na téma surovinová bezpečnost Evropy
    Konference na odborné téma v oblasti vyhledávání, získávání a zpracování nerostných surovin, surovinové bezpečnosti Evropy a moderních trendů v daném sektoru.
  • Výbor pro Evropský výzkumný prostor a inovace (ERAC)
    Zasedání bude zaměřeno na problematiku evropské výzkumné politiky adresované na platformě ERAC (European Research Area and Innovation Committee). Zasedání bude končit 14. září.
  • Výjezdní zasedání Pracovní skupiny Rady EU pro výzkum (RWG)
    Zasedání bude zaměřeno na problematiku aktuálních otázek evropské výzkumné politiky adresovaných na platformě RWG (Research Working Group of the EU Council) jako přípravného orgánu Rady EU pro konkurenceschopnost zasedající ve formátu ministrů odpovědných za agendu výzkumu. Akce končí 14. září.
  • Setkání ředitelů národních Strategických plánů SZP
    Konferenční část programu se bude věnovat Společné zemědělské politice a strategickým plánům SZP. Doplněna bude prezentací v Národním zemědělském muzeu a exkurzí, kde budou prezentovány projekty Programu rozvoje venkova. Organizátorem akce, která končí 13. září, je ministerstvo zemědělství.

13. září

  • Evropská Konference k vytváření odolné krajiny
    Tématem konference v Praze bude adaptace krajiny na změnu klimatu. Bude zaměřena na hospodaření s vodou, s půdou a lesní hospodaření. Součástí konference bude prezentování adaptačních opatření formou posterů a exkurze zaměřená na příklady dobré praxe v rámci adaptace krajiny.
  • Jednání sítě národních kontaktních míst k územní soudržnosti (NTCCP)
    Předmětem zasedání NTCCP je diskuzní, asistenční i monitorovací funkce v návaznosti na agendu územní soudržnosti probíhajícího předsednictví na pracovní úrovni. Akce má proběhnout v Ústí nad Labem.
  • Neformální zasedání PS pro rozvojovou spolupráci (CODEV) a pro humanitární a potravinovou pomoc (COHAFA)
    Akce končí 15. září.
  • Politický a bezpečnostní výbor

14. září

  • Cesta politického a bezpečnostního výboru
    Tradiční akce každého předsednictví, kdy celý výbor na úrovni velvyslanců cestuje do předsednické země. Uskuteční se setkání s ministry zahraničních věcí a obrany, jakož i jednání ke kybernetické bezpečnosti v Brně a k obranné politice ve Vyškově. Konec je 16. září.
  • EU CULTNET - expertní konference zaměřena na ochranu kulturního dědictví
    Členové této sítě jsou policejní experti členských států EU, kteří mají na starosti problematiku nelegálního nakládání s předměty kulturní a historické hodnoty nebo zástupci národních jednotek pro boj s nelegálním obchodem s kulturními památkami. Na každém jednání jsou prezentovány aktuální případy z praxe. Součástí jednání bývají i debriefinky operace Pandora. Akce končí 16. září.
  • Jednání pracovní skupiny pro městský rozvoj (UDG)
    Předmětem zasedání UDG je diskuzní, asistenční i monitorovací funkce v návaznosti na agendu městského rozvoje probíhajícího předsednictví na pracovní úrovni.
  • Neformální jednání Rozpočtového výboru
    Pravidelné setkání rozpočtových atašé v předsednické zemi, na němž se neformálně na pracovní úrovni diskutuje o aktuálních tématech v oblasti rozpočtu EU. Výbor jedná do 16. září.
  • Neformální zasedání ministrů zemědělství a rybolovu
    Zasedání končí 16. září.
  • Neformální zasedání pracovní skupiny pro celní unii
    Zasedání končí 16. září.
  • Výbor stálých zástupců (část I)
  • Výbor stálých zástupců (část II)
  • Workshop přispívající k naplňování Strategie EU pro lesy
    Workshop bude zaměřen na možnosti monitoringu lesů v rámci EU. Bude se konat v Kutné Hoře s exkurzí v okolí Kostelce nad Černými lesy. Akce končí 16. září.

15. září

  • 213. jednání Byra Evropského výboru regionů
    Evropský výbor regionů obvykle pořádá v zemi předsedající Radě EU výjezdní zasedání byra, jako součást širšího úsilí posílit roli místních a regionálních samospráv, a přispět tak k plnění priorit a agend předsednické země a Evropského výboru regionů. Akce končí 16. září.
  • Setkání expertů na terorismus
    Akce končí 16. září.
  • Workshop k elektronizaci veřejných zakázek
  • Cesta politického a bezpečnostního výboru
    Tradiční akce každého PRES, kdy celý výbor na úrovni velvyslanců cestuje do předsednické země. Uskuteční se setkání s ministry zahraničních věcí a obrany, jakož i jednání ke kybernetické bezpečnosti v Brně a k obranné politice ve Vyškově. Akce je plánovaná do 16. září.

16. září

  • Neformální Výbor pro obchodní politiku (TPC FM)
  • Neformální zasedání pracovní skupiny Rady EU pro mezinárodní témata životního prostředí - globální otázky
  • Setkání klimatických velvyslanců
    Setkání velvyslanců EU pro klima k mobilizaci klimatické diplomacie EU před COP 27 UNFCCC+F32 a ke klimatické bezpečnosti.

18. září

  • Jednání vrchních ředitelů za oblast mládeže (DG Youth)
    Akce v Praze končí 20. září.

19. září

  • Jednání sítě expertů na výběrová řízení EPSO
    Jednání sítě expertů EPSO od 19. do 20. září se zabývá výběrovými řízeními do institucí EU, jejich změnami a kvalifikačními požadavky na uchazeče o zaměstnání v institucích EU.
  • Neformální setkání ředitelů EU odpovědných za odzbrojení a nešíření (PS pro nešíření a vývoz zbraní, CONOP/COARM)
  • Neformální zasedání Výboru pro sociální ochranu
    Akce končí 20. září.
  • Neformální zasedání Výboru pro sociální ochranu (SPC)
    Výbor pro sociální ochranu je poradním orgánem Rady pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochrany spotřebitele. Vypracovává zprávy o otázkách sociálního začlenění, dlouhodobé péče a důchodů a monitoruje sociální podmínky v EU. Zasedání v Praze bude končit 20. září.
  • Seminář „Koherence obranného plánování EU-NATO“
    EU a NATO jsou připraveny společně posilovat euroatlantickou bezpečnost. Seminář se zaměří na prohloubení koherence obranného plánování EU a NATO, na implementaci doporučení analýzy CARD a závěrů Strategického kompasu a na možnost zavedení nových nástrojů pro rozvoj chybějících schopností. Seminář probíhá od 19. do 20. září.

20. září

  • Dny městské mobility 2022
    Konference spolupořádaná s Evropskou komisí k tématu městské mobility, udržitelné a inteligentní mobility a smart cities; zakončení Evropského týdne mobility.
  • Politický a bezpečnostní výbor
  • Předsednická konference na téma podpory lidí s postižením v integraci na pracovní trh
    Tématem konference je podpora lidí s postižením v integraci na pracovní trh v interdisciplinárních kontextech, zejména pak její legislativní, politickou a ekonomickou stránku. Diskusní panely se dále budou věnovat sociálním službám, strategickým cílům a příkladům dobré praxe. Akce končí 21. září.
  • Rada pro zemědělství a rybolov
  • Zasedání Valného shromáždění CEER a Rady regulátorů ACER
    Každá předsedající země v Radě EU již tradičně hostí jedno zasedání Valného shromáždění CEER a jedno zasedání Rady regulátorů ACER. Obou jednání se účastní vždy předsedové či vedoucí představitelé regulačních orgánů členských států. Zasedání končí 21. září.
  • Jednání sítě expertů na výběrová řízení EPSO
    Jednání sítě expertů EPSO se zabývá výběrovými řízeními do institucí EU, jejich změnami a kvalifikačními požadavky na uchazeče o zaměstnání v institucích EU. Jednání bude končit 20. září.

21. září

  • Festival „Noc literatury“
    Již 16. ročník tradičního festivalu organizovaného Českými centry, na kterém se představují osobnosti české a evropské literatury a jejich silná témata. Letos se Noc literatury bude konat na Malé Straně a Kampě s podtématem otevřenost a pospolitost. Hlavní organizátory jsou ČC a EUNIC Praha. Účast 20 zemí, čtení probíhá na 20 místech Malé Strany a Kampy. Akce bude současně probíhat ve více než 80 městech ČR.
  • HealthyLifestyle4All
    Rok 2022 je evropským rokem mládeže a i v oblasti sportu dojde k jejich zapojení při akci HealthyLifestyle4All Youth Labs. Při této příležitosti se v Praze setkají zástupci mládeže angažování v projektech mládežnických organizací se sportovní tématikou, aby společně navrhli možné způsoby jak nadále podporovat zdravý a aktivní životní styl.
  • Jednání národních koordinátorů výcviku (NTC)
    Každoroční jednání ohledně aktuálních problematik v oblasti výcviku v rámci Mechanismu civilní ochrany Unie. Jednání v Praze má trvat do 22. září.
  • Jednání vrchních ředitelů za oblast sportu
    Tradiční jednání vrchních ředitelů pro sport z příslušných státních úřadů zemí EU k aktuální výzvám v evropské sportovní politice v návaznosti na Pracovní plán EU v oblasti sportu pro období 2021 až 2024. V rámci akce budou diskutovány předsednické priority.
  • Neformální pracovní skupina pro vývozní úvěry
    Pracovní skupina Rady EU pro vývozní úvěry (D.11) V rámci neformálního zasedání jsou probírána aktuální témata i z širší nebo nové perspektivy. Je to i možnost lepšího představení témat blízkých zájmům ČR. Akce končí 22. září.
  • Neformální setkání ředitelů OBP
    Aktuální otázky společné bezpečnostní a obranné politiky EU, mezinárodní situace s akcentem na vývoj Ruské agrese proti Ukrajině, spolupráce EU-NATO, pokrok v implementaci Strategického kompasu. Setkání trvá do 23. září.
  • Neformální výjezdní zasedání EUMC na úrovni vojenských představitelů
    Výjezdní zasedání Vojenského výboru EU (EUMC) probíhá jedenkrát za 6 měsíců v souvislosti s návštěvou předsednické země. Zástupci EUMC na úrovni vojenských představitelů (MILREPs) včetně předsedy EUMC se účastní jednání výboru, navštíví vojenské zařízení/útvar a mají možnost se seznámit s kulturou a historií hostitelské země. Akce končí 23. září.
  • Pracovní skupina Rady pro všeobecné záležitosti (PS GAG) – výjezdní zasedání
    Třídenní neformální výjezdní akce pořádaná pro členy Pracovní skupiny Rady pro všeobecné záležitosti (PS GAG). Obsahuje pracovní jednání, návštěvu institucí státní správy a doprovodný kulturní program.
  • Výbor stálých zástupců (část I)
  • Výbor stálých zástupců (část II)
  • Zasedání ředitelů lékových agentur
    Zasedání ředitelů národních lékových agentur (HMA) pro humánní a veterinární léčivé přípravky sdružuje ředitele národních kompetentních autorit, které jsou zodpovědné za regulaci této oblasti v rámci EU. Jednání se účastní také zástupci Evropské lékové agentury (EMA), Evropské komise (EK) a Evropského ústředí pro jakost léčiv Rady Evropy (EDQM), V rámci jednání jsou řešena aktuální témata z oblasti lékové regulace, strategického plánování či aktuální legislativy s cílem zajistit sdílení best practice mezi členy sítě, výměnu informací a konzistentní rozvoj Evropského regulačního systému. Zasedání probíhá od 21. září do 23. září.
  • Zasedání seniorních představitelů pro veřejnou a kulturní diplomacii
    Provádění společného přístupu EU v mezinárodních kulturních vztazích, význam kultury pro vnější činnost EU, úloha kultury při dosahování cílů udržitelného rozvoje, aktivní úloha vůči OSN v mnohostranných procesech v oblasti kultury a udržitelnosti, zviditelnění kultury v programu zahraniční politiky EU a tak dále.
  • Zasedání správní rady Frontexu
    Akce končí 23. září.
  • Předsednická konference na téma podpory lidí s postižením v integraci na pracovní trh
    Tématem dvoudenní konference je podpora lidí s postižením v integraci na pracovní trh v interdisciplinárních kontextech, zejména pak její legislativní, politickou a ekonomickou stránku. Diskusní panely se dále budou věnovat sociálním službám, strategickým cílům a příkladům dobré praxe.
  • Zahajovací koncert českého předsednictví

22. září

  • Jednání pracovní skupiny Network of First Instance Public Procurement Review Bodies
    Pracovní skupina Network of First Instance Review Bodies on Public Procurement byla zřízena Evropskou komisí a jejím cílem je sdílení dobré praxe a dalších informací přímo přezkumnými orgány v oblasti veřejného zadávání. Jedná se o expertní zasedání pro oblast veřejných zakázek, končit bude 23. září.
  • Konference k udržitelnosti a dostupnosti sportovní infrastruktury
    Konference na odborné téma ve sportu.Jde o neformální tradiční setkání odborníků v oblasti sportu ze zemí EU na určité téma udržitelné a dostupné sportovní infrastruktury, reflektující priority Pracovního plánu EU v oblast sportu pro období 2021 až 2024. Akce končí 23. září.
  • Neformální jednání ministrů odpovědných za ochranu spotřebitele
    Neformální jednání ministrů je akcí spolupořádanou Evropskou Komisí s cílem umožnit diskusi na vysoké politické úrovni o aktuálních tématech na poli ochrany spotřebitele. Jednání trvá do 23. září.
  • Neformální zasedání Výboru zaměstnanost (EMCO)
    Akce v Praze má končit 23. září.
  • Politický a bezpečnostní výbor
  • Setkání zmocněnců členských států pro zastupování před Soudním dvorem EU
    Diskuze nad plánovanými změnami jednacího řádu Tribunálu a možným přesunem části kompetencí ze Soudního dvora na Tribunál, hodnocení aktuální judikatury Soudního dvora a reflexe nad praktickými aspekty řízení před SDEU (e.g. streaming ústních jednání). Akce trvá do 24. září.

23. září

  • Výbor stálých zástupců (část I)
  • Jednání pracovní skupiny Network of First Instance Public Procurement Review Bodies
    Pracovní skupina Network of First Instance Review Bodies on Public Procurement byla zřízena Evropskou komisí a jejím cílem je sdílení dobré praxe a dalších informací přímo přezkumnými orgány v oblasti veřejného zadávání. Jedná se o expertní zasedání pro oblast veřejných zakázek. Jednání bude probíhat do 23. září.
  • Konference k udržitelnosti a dostupnosti sportovní infrastruktury
    Dvoudenní konference na odborné téma ve sportu.Jde o neformální tradiční setkání odborníků v oblasti sportu ze zemí EU na určité téma udržitelné a dostupné sportovní infrastruktury, reflektující priority Pracovního plánu EU v oblast sportu pro období 2021 až 2024.

25. září

  • Sportovní projekt „Moving Towards the Future“
    České centrum Paříž ve spolupráci s česko-francouzským spolkem v Lyonu pořádá sportovní projekt, jehož program zahrnuje běh a výstavu komiksových panelů Zátopek. Pozvání přijali například Jaromír 99.

26. září

  • AEWA MOP 8 - 8. zasedání smluvních stran Dohody o ochraně africko-euroasijských stěhovavých vodních ptáků
    Zasedání vrcholného rozhodovacího orgánu Dohody, který vyhodnocuje její provádění a přijímá rozhodnutí a rezoluce týkající se další činnosti a případných změn příloh Dohody. ČR bude v roli předsednické země EU zajišťovat koordinaci pozice EU a jejích členských států a prosazovat tuto pozici na jednání. Akce v Budapešti trvá do 30. září.
  • Evropská klastrová konference
    Evropská klastrová dvoudenní konference sdružuje aktéry klastrů, aby diskutovali a sdíleli současné a budoucí priority pro klastrové politiky a vývoj s cílem podpořit udržitelný průmyslový rozvoj a meziregionální spolupráci a vybudovat spojení mezi evropskými hodnotovými řetězci, klastry a ekosystémy.
  • Jednání EUPAN na pracovní úrovni
    EUPAN je neformální síť generálních ředitelů odpovědných za veřejnou správu v členských státech EU; cílem je sdílení zkušeností a nejlepších příkladů z praxe a postupů mezi členskými státy EU, Evropskou komisí a pozorovatelskými státy v oblasti veřejné správy.
  • Konference na téma insolvence
    Konference je určena především zástupcům orgánů dohledu nad insolvenčními správci a insolvenčním správcům, a je zaměřena na aktuální problémy insolvenční regulace v jednotlivých jurisdikcích a koordinaci správní a insolvenční praxe. Akce končí 27. září.
  • Neformální jednání na vysoké úrovni EU - USA
  • Pact of Free Cities Summit
    Na výročním zasedání Paktu svobodných měst se 26. září bude diskutovat o praktické pomoci válkou zasažené Ukrajině. Ursula von der Leyen pronese hlavní řeč a událost zakončí ceremoniál přivítání nových členských měst.
  • Rada pro zemědělství a rybolov
  • Seminář pro předsedy statistických úřadů
    Seminář na úrovni předsedů národních statistických úřadů a zástupců Evropské komise a Eurostatu k aktuálním problémům evropské statistiky. Dvoudenní akci pořádá předsednická země jako součást svého programu ve spolupráci s Eurostatem.
  • Tirana Connectivity Forum 2022
    Tirana Connectivity Forum je jedinečnou každoroční akcí, která spojuje konektivitu, reformy a rozšíření v jihovýchodní Evropě. Pod názvem „Bezpečně spojeni“ se bude Tirana Connectivity Forum 2022 věnovat podmínkám bezpečné dopravní infrastruktury v jižní části Evropy, dobrému vládnutí a odpovědnosti institucí k zabezpečení států jihovýchodní Evropy či bezpečnému a do budoucna udržitelnému rozšíření prostřednictvím zaměření evropského projektu na balkánskou mládež.

27. září

  • Politický a bezpečnostní výbor
    Přímý dialog evropských primátorů s vrcholnými představiteli Evropské komise

28. září

  • Neformální jednání PS pro hlavní veterinární úředníky
    Pracovní skupina ředitelů veterinárních služeb určuje základní směry vývoje evropské unie v oblastech zdraví zvířat, včetně prevence a kontrol nákaz, dobrých životních podmínek zvířat, bezpečnosti potravin a surovin živočišného původu, veterinárních léčivých přípravků, problematiky antimikrobiální rezistence v souvislosti s živočišnou a potravinářskou výrobou a kvality a bezpečnosti krmiv. Nezanedbatelnou úlohu sehrává v rámci nastavování pravidel obchodu mezi členskými státy a vývozu zvířat a produktů živočišného původu do třetích zemí. Projednává všechny otázky týkající se mezinárodních organizací jako OIE (Světová organizace pro zdraví zvířat), včetně volby jejich orgánů a spolupráci s WHO, WTO, FAO a EU FMD. Akce trvá do 30. září.
  • NFIP - expertní konference zaměřená na bezpečnost při významných sportovních akcích
    Konference sdružuje experty na problematiku diváckého násilí a bezpečnosti při fotbalových a jiných sportovních událostech. Na konferenci budou diskutována aktuální témata fotbalové bezpečnosti a zabezpečení, zejména stav příprav MS ve fotbale v Kataru (v roce 2022). Případně budou předloženy návrhy rozhodnutí a usnesení Rady.
  • Výbor stálých zástupců (část I)
  • Výbor stálých zástupců (část II)
  • Zasedání Pracovní skupiny národních korespondentů Společného hodnotícího rámce (PS NC CAF)
    Pravidelné jednání do 29. září je zaměřené na rozvoj a implementaci takzvaného Společného hodnotícího rámce (Common Assessment Framework) jakožto nástroje řízení kvality ve veřejném sektoru. Program zahrnuje i agendu inovací ve veřejném sektoru, představení výsledků projektu OECD k problematice CAF a jeho využití při řešení pandemické krize či prezentaci zajímavých projektů z dalších států.
  • Konference „Evropské dialogy Václava Havla“
    Mezinárodní konference Evropské dialogy Václava Havla je projektem, který si klade za cíl otevřít a rozvinout diskuzi o tématech určujících směřování současné Evropy s přihlédnutím k duchovnímu odkazu Václava Havla. Česká centra ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla v souvislosti s předsednictví letos rozšíří konferenci do dalších zemí. Evropské dialogy Václava Havla se uskuteční v celkem 12 evropských zemích a v USA.

29. září

  • Jednání ředitelů v oblasti ochrany přírody
    Pravidelné setkání ředitelů zodpovědných za oblast ochrany přírody v jednotlivých členských státech EU, zástupců Evropské komise a vybraných stakeholderů. Jedná se o tradiční akci pořádanou předsednickým státem Rady EU, zabývající se tématy v ochraně biodiverzity vč. implementace směrnice „o stanovištích“ a směrnice „o ptácích“ a Strategie EU v oblasti ochrany biologické rozmanitosti do roku 2030. Hlavním tématem setkání v Praze bude (s ohledem na současná témata ochrany biodiverzity EU vycházející ze strategie EU v této oblasti) obnova přírody a péče o chráněná území. Akce probíhá do 30. září.
  • Konference ředitelů justičních akademií Evropské justiční vzdělávací sítě
    Evropská justiční vzdělávací síť (EJTN) je významnou platformou, která podporuje justiční vzdělávání v Evropě. EJTN reprezentuje zájmy více než 120.000 evropských soudců, státních zástupců, odborného justičního personálu a jejich vzdělavatelů. Dvoudenní konference se zaměří na klíčová témata důležitá pro rozvoj justičního vzdělávání v Evropě.
  • Politický a bezpečnostní výbor
  • Rada pro konkurenceschopnost (vnitřní trh a průmysl)

30. září

  • Rada pro konkurenceschopnost (výzkum)

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video